Bezpečnosť v obci Valča: Nové opatrenia na spomalenie vodičov

NETKY.SK • 2 Október 2024, 13:28 • 2 min
Bezpečnosť v obci Valča: Nové opatrenia na spomalenie vodičov

VALČA - Obec Valča, nachádzajúca sa v Martinskom okrese, čelí narastajúcemu problému s prekračovaním rýchlosti, najmä počas turistickej sezóny. Aby zabezpečila bezpečnosť svojich obyvateľov, nainštalovala 15 spomaľovačov rýchlosti na vedľajších cestách.

slovakia

left justify in out

Valča, malebná obec nachádzajúca sa v Martinskom okrese, sa stáva čoraz vyhľadávanejšou destináciou pre turistov, najmä tých, ktorí smerujú do Valčianskej doliny. S príchodom návštevníkov sa však objavuje aj problém s prekračovaním rýchlosti, ktorý narúša pokoj obyvateľov.

Starosta obce Štefan Keltoš potvrdil, že najmä v letných a zimných mesiacoch, kedy je obec zaplavená lyžiarmi a turistami, sa obyvatelia často sťažujú na hluk a nebezpečnú jazdu.

Na základe viacerých sťažností sa obec rozhodla zasiahnuť a implementovať opatrenia na zlepšenie bezpečnosti. V obci nainštalovali až 15 spomaľovačov rýchlosti.

Keltoš vysvetlil, že niektoré úseky ciest sú dlhé a rovinaté, čo spôsobuje, že mnohí vodiči majú pokušenie zvýšiť rýchlosť. "Takže sme to urobili, aby spomalili," uviedol starosta, pričom zdôraznil potrebu ochrany zraniteľných skupín, ako sú seniori a školáci.

Spomaľovače rýchlosti sú umiestnené na vedľajších cestách, predovšetkým v okolí materskej a základnej školy a na ceste smerujúcej do Slovianskej doliny.

Aj keď sa zvažovali aj iné opatrenia, ako sú radary a zasielanie pokút, Keltoš poznamenal, že tieto metódy riešia situáciu až spätne. "V tom danom momente, keď potrebujeme, aby auto spomalilo, neurobí to. Takže túto možnosť sme vylúčili," vysvetlil.

Celkovo obec investovala do týchto bezpečnostných opatrení približne 12 000 eur. Táto suma zahŕňa nielen inštaláciu spomaľovačov, ale aj dopravné zrkadlá a značenia súvisiace s maximálnou povolenou rýchlosťou 30 km/h, ktorú obec zaviedla.

Maximálna povolená rýchlosť 30 km/h zatiaľ ostáva jediným oficiálnym prostriedkom na spomalenie vodičov na hlavnej štátnej ceste, kde podľa zákona nie je možné umiestniť retardéry.

Obec sa však nevzdáva a zvažuje ďalšie opatrenia, ktoré by ešte viac zvýšili bezpečnosť jej obyvateľov. Týmto krokom Valča dokazuje, že ochrana života a zdravia obyvateľov je jej prioritou, a to nielen v letných mesiacoch, ale aj v zime, kedy sa do obce hrnú lyžiari.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Obec Valča, Foto: startstop.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies