Biden a Harrisová navštívia miesta útoku na dvojičky z 11. septembra. Biely dom sľubuje, že sa to už nikdy nestane + VIDEO

NETKY.SK • 11 September 2024, 13:43 • 2 min
Biden a Harrisová navštívia miesta útoku na dvojičky z 11. septembra. Biely dom sľubuje, že sa to už nikdy nestane + VIDEO

NEW YORK - Americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová si v stredu pripomenú 23. výročie útokov na USA z 11. septembra návštevou každého z troch miest, kde sa v roku 2001 zrútili unesené lietadlá a zabili takmer 3 000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Biden a Harrisová navštívia miesta v New Yorku, kde lietadlá zničili dvojičky Svetového obchodného centra.

Harrisová, ktorá je v súčasnosti demokratickou kandidátkou na prezidentku, mala v utorok večer po debate so svojím republikánskym súperom, bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, pricestovať do New Yorku, pričom do prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 5. novembra, zostáva už len osem týždňov.

Na slávnostnom ceremoniáli v New Yorku sa zúčastní aj Trump spolu s bývalým starostom New Yorku Michaelom Bloombergom, uviedol zdroj oboznámený s plánmi.

"Môžeme si len predstaviť zlomené srdce a bolesť, ktorú rodiny a pozostalí po obetiach 11. septembra pociťovali každý deň počas uplynulých 23 rokov, a vždy si budeme pripomínať a ctiť tých, ktorí nám boli príliš skoro ukradnutí," povedala v utorok novinárom na palube Air Force One hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. "Budeme aj naďalej robiť všetko, čo je v našich silách, aby sa podobný útok už nikdy neopakoval," povedala.

Biden vydal vyhlásenie na počesť tých, ktorí zahynuli v dôsledku útokov, ako aj státisícov Američanov, ktorí sa po nich dobrovoľne prihlásili do vojenskej služby. "Týmto vlastencom z generácie 11. septembra dlhujeme vďačnosť, ktorú nikdy nemôžeme úplne splatiť," povedal Biden a spomenul nasadenie v Afganistane, Iraku a ďalších vojnových oblastiach, ako aj dolapenie a zabitie strojcu 11. septembra Usámu bin Ládina a jeho zástupcu.

Vedúci predstavitelia amerického Kongresu v utorok posmrtne udelili zlatú medailu Kongresu 13 členom služby, ktorí zahynuli pri samovražednom bombovom útoku na kábulskom letisku 26. augusta 2021 počas chaotického sťahovania USA z Afganistanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: NPR / AP / Donald King
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies