Biden čelí intenzívnym výzvam, aby ustúpil. Naliehajú naňho po jeho pozitívnych testoch na Covid

NETKY.SK • 18 Júl 2024, 14:44 • 2 min
Biden čelí intenzívnym výzvam, aby ustúpil. Naliehajú naňho po jeho pozitívnych testoch na Covid

WASHINGTON - Ochorenie Covid núti amerického prezidenta Joe Bidena zanechať stopu v kritickom momente, kedy čelí od mnohých výziev, aby odstúpil od kandidatúry.

slovakia

left justify in out

Zdalo sa, že to pre prezidenta nemôže byť oveľa horšie po tom, čo mu v stredu diagnostikovali Covid-19, čím zmaril svoje nádeje na konkurovanie Republikánskemu národnému zhromaždeniu tým, že ho prinútil zrušiť vystúpenie pred kľúčovou latinskoamerickou advokátskou skupinou.

Potom sa však hrádza pretrhla. Záplava únikov podrobne uviedla, že vedúci predstavitelia Demokratickej strany osobne varovali Bidena, že je nepravdepodobné, že by porazil Donalda Trumpa, a vystavuje svojich spojencov v Kongrese veľkému riziku.

Líder senátnej väčšiny Chuck Schumer povedal Bidenovi strohé hodnotenie, že by bolo lepšie, keby z pretekov vypadol, uviedla ABC News. Vodca Snemovne reprezentantov Hakeem Jeffries povedal prezidentovi, že jeho kandidatúra ohrozuje nádeje demokratov udržať si kontrolu nad ktoroukoľvek komorou Kongresu, uviedol Washington Post. A bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová povedala Bidenovi v súkromnom rozhovore, podľa CNN nemôže poraziť Trumpa.

Tieto súkromné ​​prosby sa stretli s verejnými signálmi, demokrati nie sú presvedčení, že Bidenova kampaň je životaschopná. Začiatkom stredy Adam Schiff – kalifornský kongresman a demokratický kandidát v pretekoch amerického Senátu v tomto štáte – znovu začal bubnovať spojenci, ktorí vyzývali Bidena, aby opustil preteky, a vyzval ho, aby „zložil pochodeň“.

Oddelene Schumer a Jeffries pracovali na ukončení ponuky niektorých Bidenových spojencov na uskutočnenie skorého virtuálneho vymenovania. Ak by toto úsilie uspelo, Biden mohol v najbližších dňoch formalizovať svoju nomináciu a pomôcť tak potlačiť povstanie. Namiesto toho sa prezident stiahol, aby sa fyzicky aj metaforicky izoloval vo svojom dome v Rehoboth Beach v štáte Delaware a sám hľadal, ako napraviť kampaň, ktorá sa opäť ponorila do chaosu.

Ochorenie Covid núti amerického prezidenta Joe Bidena zanechať stopu v kritickom momente, kedy čelí od mnohých výziev, aby odstúpil od kandidatúry.
Ochorenie Covid núti amerického prezidenta Joe Bidena zanechať stopu v kritickom momente, kedy čelí od mnohých výziev, aby odstúpil od kandidatúry.
Zdroj: Bloomberg / Al Drago

V Bielom dome hovorca Andrew Bates trval na tom, že Biden išiel plnou parou vpred. Biden povedal lídrom Kongresu, že „je nominantom strany, plánuje vyhrať a teší sa na spoluprácu s oboma na odovzdaní svojho 100-dňového programu na pomoc pracujúcim rodinám,“ uviedol Bates vo vyhlásení.

Prezidentove ochorenie Covid ho však sťahuje z kampane a vracia jeho zdravie späť do centra pozornosti – to všetko v kritickom momente, keď sa zúfalo snaží dokázať, že obavy z jeho veku a mentálnej bystrosti sú prehnané.

A Biden rozdúchal melodrámu ešte viac, keď v rozhovore BET nahranom v utorok navrhol, že zváži vypadnutie z pretekov, ak sa objavia nové zdravotné problémy – a že by bol otvorený odovzdať štafetu viceprezidentke Kamale Harris v prípade nových zdravotných problémov. sa objavili počas druhého funkčného obdobia.

Dokonca aj Bidenovi spojenci sa snažili brániť prezidenta. Senátor Bernie Sanders zo skupiny progresivistov, ktorí sa v posledných dňoch postavili na Bidenovu obranu, v rozhovore pre New Yorker pripustil, že Biden mal problém dokončiť vety. Ešte horšie je, že Bidenove snahy sa odohrali proti scénam zo zjazdu republikánov, kde sa na pódiu objavil republikánsky kandidát Trump na prechádzke so zaviazaným uchom z neúspešného pokusu o atentát, ktorý prežil minulý víkend.

Trumpova vzdorovitá, päsťami búšiaca reakcia na streľbu sa okamžite ukázala ako ikonická a podnietila hlasy pochybností v rámci Republikánskej strany za jeho vecou. V utorok večer vystúpili bývalí primárni nepriatelia Nikki Haley a Ron DeSantis na pódium v ​​Milwaukee, aby predložili svoje argumenty pre podporu Trumpovej kandidatúry.

Donald Trump na zjazde republikánov v Milwaukee.
Donald Trump na zjazde republikánov v Milwaukee.
Zdroj: Bloomberg / Al Drago


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: CNN
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies