Ministerstvo práce SR spúšťa projekt Práca na skúšku

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 13:47 • 2 min
Ministerstvo práce SR spúšťa projekt Práca na skúšku

Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny je oddnes možné podávať žiadosť o príspevok, ktorého cieľom je podporiť vybrané skupiny znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie pri získavaní odborných zručností a praktických pracovných skúseností. Príspevok sa poskytuje v rámci jednej z aktivít národného projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť zameranej na podporu práce na skúšku.

slovakia

left justify in out

Nový príspevok je určený nezamestnaným, ktorí sú na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny evidovaní najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov ako uchádzači o zamestnanie, a uchádzačom o zamestnanie so zdravotným postihnutím. Hlavnou podmienkou je, aby vykonávali prácu na skúšku u zamestnávateľa.

O príspevok žiadajú zamestnávatelia na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. V predloženej žiadosti uvádzajú mená uchádzačov o zamestnanie, ktorých si vybrali do práce na skúšku.

V prípade, ak zamestnávateľ nemá vybraných konkrétnych pracovníkov, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny mu ponúkne uchádzačov z evidencie.

Po uzavretí dohody a splnení všetkých podmienok je zamestnávateľovi po dobu troch mesiacov vyplácaný príspevok vo výške 15 % z celkovej ceny práce. Pre rok 2024 je to maximálne 282,54 eura mesačne.

Uchádzačovi o zamestnanie je vyplácaný príspevok vo výške životného minima, tiež po dobu troch mesiacov. V priebehu práce na skúšku zostávajú pracujúci naďalej evidovaní na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny ako uchádzači o zamestnanie.

"Komplexne a systematicky rozvíjame nástroje na priame motivovanie zamestnávateľov, aby vytvárali pracovné príležitosti pre ľudí bez práce, a na podporu nezamestnaných pri ich snahe umiestniť sa na trhu práce," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

"V posledných mesiacoch sme spustili v tejto oblasti už niekoľko projektov. Uvedomujeme si, že každý človek bez práce je jedinečný, prechádza svojou etapou života, má rôzne potreby a čelí rôznym výzvam," dodal.

V apríli evidovali úrady práce, sociálnych vecí a rodiny 68 511 uchádzačov o zamestnanie, ktorí boli v evidencii viac ako 12 mesiacov a 5 102 uchádzačov o zamestnanie so zdravotným postihnutím.

"Preto každý nástroj vylaďujeme tak, aby bol čo najefektívnejší a najadresnejší, a pritom citlivo reagoval na jedinečné potreby ľudí ale aj zamestnávateľov. Príkladom je podpora práce na skúšku. Je tu pre podporu ľudí, ktorí sú už dlhšie mimo pracovného trhu a pre ľudí so zdravotným postihnutím,“ ozrejmil Tomáš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, Foto: freepik.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies