Bild: Kyjev pohrozil vytvorením jadrových zbraní v priebehu niekoľkých týždňov

NETKY.SK • 18 Október 2024, 15:13 • 2 min
Bild: Kyjev pohrozil vytvorením jadrových zbraní v priebehu niekoľkých týždňov

Ukrajina by mohla v priebehu niekoľkých týždňov vytvoriť jadrové zbrane a použiť ich proti ruskej armáde, píše Bild s odvolaním sa na nemenovaného ukrajinského predstaviteľa pôsobiaceho v oblasti obstarávania zbraní.

slovakia

left justify in out

Máme materiál, máme vedomosti. Ak bude daný príkaz, výroba prvej bomby nám potrvá len niekoľko týždňov,“ povedal.

Takéto vyhlásenie bolo urobené pred niekoľkými mesiacmi na uzavretom brífingu, kde bol prítomný korešpondent Bild.

Ukrajinský predstaviteľ spresnil, že takýto scenár sa považuje za možný, ak po skončení súčasného konfliktu nebude Ukrajina prijatá do NATO a z ruskej armády vyplynú nové akcie. Západ by mal „menej myslieť na červené čiary Ruska a oveľa viac myslieť na vlastné červené čiary,“ varoval ukrajinský predstaviteľ.

Bild tvrdí, že pripravenosť Kyjeva na takýto scenár potvrdzujú aj slova Vladimíra Zelenskeho. Na stretnutí s Donaldom Trumpom povedal, že „buď bude mať Ukrajina jadrové zbrane“ a tie sa potom stanú jej obranou, alebo „budú musieť vstúpiť do nejakého druhu aliancie“. Dnes neexistujú žiadne iné efektívne aliancie okrem NATO, vysvetlil Zelenskyj.

Po rozpade ZSSR zostal Ukrajine významný jadrový arzenál. V roku 1994 Ukrajina, Rusko, USA a Británia podpísali Budapeštianske memorandum. V súlade s dokumentom bol tento arzenál odstránený a jadrové mocnosti sa na oplátku zaviazali zaručiť Kyjevu bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
ria.ru, zdroj foto: ria.ru
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies