Blanár odcestoval do New Yorku. Aké ROKOVANIA ho čakajú?

NETKY.SK • 23 September 2024, 09:34 • 2 min
Blanár odcestoval do New Yorku. Aké ROKOVANIA ho čakajú?

NEW YORK - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár odcestoval do New Yorku, kde sa ako člen slovenskej delegácie vedenej prezidentom SR Petrom Pellegrinim zúčastní na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) a ďalšieho pracovného programu.

slovakia

left justify in out

Okrem rokovaní v rámci zasadnutia VZ OSN čaká v pondelok 23. septembra 2024 šéfa rezortu zahraničia pracovné stretnutie Priateľov Západného Balkánu k téme európskej integrácie, stretnutie ministrov zahraničných vecí G7+ k podpore energetického sektora Ukrajiny a neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie (FAC).

Súčasťou programu ministra Blanára je aj stretnutie so zástupcami amerických židovských organizácií a pracovný obed Svetového ekonomického fóra (IGWEL).

Rovnako má minister Blanár počas nasledujúcich dní naplánované aj viaceré bilaterálne rokovania s rezortnými partnermi z Indonézie, Jordánska, Kuby, Libanonu a Uzbekistanu, ale aj s predstaviteľmi krajín, kde slovenské ministerstvo zahraničia otvára nové zastupiteľské úrady, ako je Alžírsko či Filipíny.

V utorok 24. septembra 2024 sa minister zúčastní na programe Slovak Pro Summitu 2024, platformy založenej s cieľom posilnenia spolupráce odborníkov medzi oboma krajinami prostredníctvom Slovákov, ktorí sa presadili v americkom biznis sektore. Deň zavŕši, na pozvanie ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena, účasťou na Transatlantickej večeri.

Stredajší program (25. septembra 2024) bude pokračovať stretnutím s ministrami zahraničných vecí G20 a Blanár tiež vystúpi na podujatí zameranom na dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch. Dôležitou súčasťou programu bude v ten deň zároveň návšteva slovenskej školy a kostola v New Yorku.

Vo štvrtok 26. septembra 2024 čaká šéfa diplomacie účasť na zasadnutí Skupiny priateľov mediácie a neskôr na rokovaní EÚ a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC).

V závere týždňa sa minister stretne so slovenskou a českou komunitou v štáte Iowa, kde zároveň navštívi Národné české a slovenské múzeum s knižnicou a zúčastní sa na slávnostnom odhalení orloja v zrenovovanej hodinovej veži pri príležitosti 50. výročia založenia múzea a knižnice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies