Blanár sa zúčastní stretnutia ministrov Dunajskej stratégie v Rakúsku

NETKY.SK • 20 Jún 2024, 09:26 • 2 min
Blanár sa zúčastní stretnutia ministrov Dunajskej stratégie v Rakúsku

BRATISLAVA - Šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár odcestuje vo štvrtok do Rakúska na stretnutie ministrov Dunajskej stratégie. Absolvuje tam aj rokovanie zoskupenia Priatelia západného Balkánu. Rezort diplomacie vysvetlil, že Dunajská stratégia je jednou z makroregionálnych stratégií EÚ.

slovakia

left justify in out

Ministri budú hovoriť o bezpečnosti a stabilite v regióne, aktuálnom stave procesu rozširovania Európskej únie a jeho dosahoch na región v povodí Dunaja až po Čierne more. V piatok bude program Blanára pokračovať konferenciou Europa-Forum Wachau Reštart Európy.

Šéfovia diplomacií neformálneho zoskupenia krajín Priatelia západného Balkánu spolu so zástupcami Európskej únie a západobalkánskymi rezortnými partnermi otvoria počas diskusie a pracovného zasadnutia v Kláštore Göttweig možnosti pomoci pre zrýchlenie prístupového procesu západobalkánskych kandidátov na členstvo v Únii. 

Dôraz by mal byť pritom kladený najmä na vyvážený a spravodlivý prístup EÚ voči kandidátskym krajinám z východnej Európy a Balkánu. Blanár sa v piatok stretne aj s novovymenovaným srbským ministrom zahraničných vecí Markom Djuričom. Hovoriť s ním bude o vzťahoch Slovenska a Srbska a o perspektíve ich ďalšieho rozvoja.

Dunajská stratégia je jednou z makroregionálnych stratégií EÚ. Riešiť má spoločné výzvy regiónu v oblasti hospodárskej, sociálnej, územnej a bezpečnostnej spolupráce. Zúčastňuje sa na nej 14 európskych štátov, deväť členských štátov EÚ a päť ďalších štátov.

Skupina Priatelia západného Balkánu vznikla v roku 2023. Neformálne zoskupenie je zamerané na podporu zrýchleného prístupového procesu štátov západného Balkánu do EÚ cez posilnenú spoluprácu a politický dialóg, ako aj cez poskytovanie investičnej a grantovej podpory.

Skupina podľa neho združuje sedem štátov Únie, a to Česko, Grécko, Chorvátsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: mzv.sk, Foto: FB/Juraj Blanár
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies