Blanár varuje pred členstvom Ukrajiny v NATO: Hrozba konfliktov alebo záruka mieru? + VIDEO

NETKY.SK • 19 September 2024, 08:24 • 2 min
Blanár varuje pred členstvom Ukrajiny v NATO: Hrozba konfliktov alebo záruka mieru? + VIDEO

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár vyjadril obavy, že vstup Ukrajiny do NATO by mohol zvýšiť napätie v Európe a viesť k ďalším konfliktom. Hoci rešpektuje právo Kyjeva rozhodovať o svojom smerovaní, zdôrazňuje, že vojenské riešenia aktuálneho konfliktu nie sú efektívne. Ukrajina naopak verí, že členstvo v Aliancii prinesie mier a stabilitu.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár vo svojom nedávnom vyjadrení poukázal na možné riziká, ktoré by mohlo priniesť členstvo Ukrajiny v NATO. Podľa jeho názoru by tento krok nevyhnutne prispel k eskalácii napätia a vytváraniu ďalších konfliktov v Európe.

Hoci zdôraznil, že rešpektuje právo Ukrajiny rozhodnúť sa o svojom smerovaní, poukázal na potrebu zvážiť následky pre regionálnu bezpečnosť. Ukrajinská strana však tento postoj odmieta a tvrdí, že členstvo v NATO by bolo garanciou mieru a stability, nielen pre Ukrajinu, ale aj pre celý európsky priestor.

Blanárov postoj k vojenskému riešeniu

Blanár vo svojich vyjadreniach tiež podotkol, že aktuálna vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie a apeloval na to, aby sa hľadali mierové a diplomatické spôsoby, ako ukončiť konflikt. Slovensko plánuje naďalej poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc, no vojenské riešenia by podľa neho len predĺžili utrpenie.

Tranzit ruskej ropy a plynu

Ďalším významným bodom diskusie bol tranzit ruskej ropy a plynu cez ukrajinské územie, ktorý je kľúčový pre slovenskú energetickú bezpečnosť. Blanár zdôraznil, že pokračovanie týchto dodávok je nevyhnutné pre slovenské hospodárstvo.

Kyjev vidí NATO ako záruku mieru

Na druhej strane, Ukrajina trvá na tom, že jej vstup do NATO by prispel k stabilizácii regiónu. Kyjev verí, že členstvo v Aliancii by bolo účinným odstrašujúcim prostriedkom voči ďalším agresívnym krokom zo strany Ruska.

Ukrajinskí predstavitelia zdôrazňujú, že posilnenie kolektívnej bezpečnosti je pre nich kľúčové a NATO by bolo najlepšou zárukou mieru pre celú Európu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies