Blinken počas návštevy Haiti oznámil pomoc a podporu USA pre mierové sily

NETKY.SK • 6 September 2024, 09:33 • 2 min
Blinken počas návštevy Haiti oznámil pomoc a podporu USA pre mierové sily

PORT-AU-PRINCE - Štátny tajomník Antony Blinken odcestoval na Haiti, aby vyjadril podporu Spojených štátov mnohonárodnému úsiliu v boji proti násiliu gangov v tejto karibskej krajine.

slovakia

left justify in out

Blinken vo štvrtok pricestoval do Port-au-Prince, kde sa stretol s dočasným premiérom Garrym Conillom a oznámil nový prílev humanitárnej pomoci. "V tejto kritickej chvíli potrebujeme viac finančných prostriedkov a viac personálu na udržanie a plnenie cieľov tejto misie," povedal Blinken novinárom.

Od atentátu na prezidenta Jovenela Moiseho v júli 2021 sa rozsiahle oblasti Haiti dostali pod kontrolu gangov. Odhaduje sa, že to zahŕňa 80 % hlavného mesta Port-au-Prince.

Haitská vláda sa snažila získať späť kontrolu a udržať mier uprostred vlastnej krízy legitimity.

Len deň pred Blinkenovou návštevou dočasná haitská vláda rozšírila platný výnimočný stav na celú krajinu, keďže násilie sa rozšírilo do desiatich departementov.

Predtým sa výnimočný stav vzťahoval len na Ouest department, ľudnatú oblasť, v ktorej sa nachádza Port-au-Prince. Hovorca premiéra Conilla však uviedol, že rozšírené vyhlásenie výnimočného stavu odráža boje gangov, ktoré sa odohrávajú v departementoch, ako je Artibonite, veľký región, kde sa pestuje ryža.

Násilie donútilo v roku 2024 opustiť svoje domovy rekordných 578 074 ľudí, čo podľa OSN predstavuje najväčšiu vnútornú krízu vysídľovania spôsobenú kriminalitou na svete.

Len v prvom štvrťroku 2024 bolo v dôsledku pokračujúceho násilia zabitých alebo zranených približne 2 500 ľudí.

V júni však kenská vláda vyslala na Haiti prvú skupinu 200 policajtov, ktorí sa snažili podporiť presadzovanie práva v krajine. Druhá skupina 200 kenských policajtov prišla nasledujúci mesiac z celkového očakávaného počtu 1 000.

Napriek tomu Blinken počas svojej návštevy varoval, že samotné kenské sily nemusia byť schopné zvrátiť priebeh násilia gangov. On a ďalší predstavitelia USA otvorene špekulovali o tom, či sú potrebné mierové sily OSN.

To je však na Haiti, kde mierové sily OSN počas svojho posledného pôsobenia v krajine niesli zodpovednosť za vypuknutie smrteľnej epidémie cholery, kontroverzný návrh. V rokoch 2010 až 2019 zomrelo v dôsledku tohto ochorenia takmer 10 000 ľudí.

Krajina sa tiež dlhodobo potýka so zahraničnými intervenciami, ktoré v mnohých ľuďoch vyvolávajú obavy z medzinárodných síl.

Vo štvrtok bola oznámená ďalšia humanitárna pomoc Haiti vo výške 45 miliónov dolárov.

Federálne voľby sa na Haiti nekonali od čias pred zavraždením prezidenta Moiseho. V januári 2023 uplynie funkčné obdobie posledných demokraticky zvolených predstaviteľov, ktorých nemá kto nahradiť. Vládu v tom čase viedol bývalý premiér Ariel Henry, ktorého Moise vymenoval krátko pred svojou smrťou. Henry - nevolený úradník - bol však veľmi nepopulárny a miestne gangy využili nedôveru vo vládu na rozšírenie svojej pôsobnosti a upevnenie vlastnej moci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: AP Photo / Roberto Schmidt
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies