BOMBY NA ŠKOLÁCH: Polícia prijíma opatrenia, spolupracuje s českými kolegami

NETKY.SK • 4 September 2024, 09:04 • 2 min
BOMBY NA ŠKOLÁCH: Polícia prijíma opatrenia, spolupracuje s českými kolegami

BRATISLAVA - Prípadom sa zaoberá úrad boja proti organizovanej kriminalite, pričom páchateľovi hrozí v prípade preukázania viny až 25 rokov väzenia, prípadne doživotie.

slovakia

left justify in out

Viacerým slovenským školám bol v stredu doručený výhražný e-mail o údajnom "zamínovaní". Polícia v spolupráci s dotknutými školami okamžite prijala potrebné opatrenia a začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

"Aktívne komunikujeme s ministerstvom školstva a intenzívne spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými zložkami štátu a partnermi v zahraničí vrátane českých kolegov," uviedla polícia vo vyhlásení.

Rodičov a personál škôl polícia ubezpečila, že sú na podobné situácie pripravení a postupujú podľa štandardných operačných postupov, ktoré platia aj pre jednotlivé školy.

"Naším spoločným cieľom je predovšetkým bezpečnosť detí v školách, ale aj čo najmenší zásah do vyučovacieho procesu. Preto k jednotlivým bezpečnostným opatreniam pristupujeme v každej škole individuálne," doplnila polícia.

Prípadom sa zaoberá úrad boja proti organizovanej kriminalite, pričom páchateľovi hrozí v prípade preukázania viny až 25 rokov väzenia, prípadne doživotie.

Českí a slovenskí policajti úzko spolupracujú na prípade nahlásenia výbušnín v stovkách základných škôl v oboch krajinách. Česká polícia v utorok uviedla, že podobné hrozby boli nahlásené aj na všetky školy v stredu.

V utorok dostali stovky škôl v Česku e-mail, v ktorom pisateľ tvrdil, že sú zamínované. Polícia okamžite prijala opatrenia, aby minimalizovala zásah do bežného chodu škôl. Prípad v Českej republike rieši Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite.

"Na prípade stále pracujeme a sme v spojení so slovenskými kolegami, ktorí riešia takmer identickú hrozbu. Máme aj čiastkové informácie, že na sociálnych sieťach koluje podobné vyhlásenie, tentoraz zamerané na všetky typy škôl a na dátum 4. septembra 2024," uviedla česká polícia na sociálnej sieti X. Dodali, že po zistení ďalších okolností bude verejnosť informovaná. Z dosiaľ zistených skutočností však nepovažuje pokračujúcu hrozbu za relevantnú.

Na Slovensku minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v utorok oznámil, že bomba bola nahlásená na takmer 270 školách. Slovenská polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci teroristického útoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia SR, Policie ČR, Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies