Branislav Ondruš: Chcem podporiť sociálnu a regionálnu ekonomiku

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 12:14 • 2 min
Branislav Ondruš: Chcem podporiť sociálnu a regionálnu ekonomiku

ŠTRASBURG - Branislav Ondruš bude pôsobiť v europarlamentnom Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL).

slovakia

left justify in out

Najväčšími prioritami v úlohe europoslanca budú pre Branislava Ondruša zlepšiť postavenie a ochranu práv a záujmov zamestnancov, podpora regionálnych politík či ochrana európskych výrobcov.

Ondruš bude pôsobiť v europarlamentnom Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL).

Aj vďaka členstvu v tomto výbore chce pracovať na tom, aby mali zamestnanci silnejšie možnosti presadzovať svoje práva a záujmy. "A predovšetkým sa chcem sústrediť na to, aby slovenskí zamestnanci neboli pracujúcimi druhej kategórie v Európskej únii." 

Ondruš sa chce taktiež sústrediť na podľa jeho slov špecifický problém, a to postavenie slovenských zamestnancov v nadnárodných korporáciách. Tvrdí, že často majú vysoko produktívni a výkonní zamestnanci zo Slovenska horšie pracovné podmienky a odmeny v porovnaní s ostatnými.

Vo výbore chce taktiež presadiť hodnotenie všetkých návrhov, s ktorými Európska komisia do europarlamentu prichádza, cez prizmu sociálnych vplyvov. Myslí si, že to v doterajšom rozhodovaní Európskeho parlamentu (EP) chýbalo vo viacerých rozhodnutiach vrátane ekonomiky, životného prostredia či priemyslu. Poukázal napríklad na prísnejšie uplatňovanie emisných noriem pre budovy od roku 2027, čo podľa neho môže prehĺbiť energetickú chudobu.

"Nevidím žiaden dôvod, prečo by školy, nemocnice alebo zariadenia sociálnych služieb nemali možnosť v rámci verejného obstarávania uprednostňovať lokálnych dodávateľov," uviedol slovenský europoslanec, ktorý v júnových voľbách do EP získal 42 423 prednostných hlasov.

"Chcel by som presadiť, že osobne v regiónoch, ktoré neprofitujú z globálneho ekonomického vývoja, sa zavedenú princípy sociálnej ekonomiky, aby verejní obstarávatelia vyhodnocovali sociálne kritéria, dopady na zamestnanosť a aby cena nakupovaných tovarov nebola primárnym kritériom. Týmto spôsobom by sme podporili rozvoj regiónov," spresnil europoslanec.

Ondruš bude pôsobiť aj ako náhradník vo Výbore pre medzinárodný obchod (INTA). Podľa neho v snahe odstraňovania bariér medzinárodného obchodu sa zhoršuje postavenie a konkurencieschopnosť európskych výrobcov. Vysvetľuje to tým, že na nich "uplatňujeme nezmyselne prísne kritériá, ekologické, sociálne a ďalšie. Tie ale neuplatňujeme na výrobcov mimo EÚ a našich skôr vyháňame z EÚ," konštatoval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: FB/Braňo Ondruš
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies