Bratislava bojuje so smogom: Horúčavy priniesli nebezpečné hladiny prízemného ozónu

NETKY.SK • 17 August 2024, 13:45 • 2 min
Bratislava bojuje so smogom: Horúčavy priniesli nebezpečné hladiny prízemného ozónu

Horúce počasie v Bratislave spôsobilo smogovú situáciu s nebezpečnými hladinami prízemného ozónu, ktoré ohrozujú zdravie obyvateľov. Úrady odporúčajú obmedziť pobyt vonku.

slovakia

left justify in out

V letnom období, za vhodných atmosferických podmienok, môže dôjsť k zvýšenému výskytu prízemného ozónu, čo sa potvrdilo aj v našom hlavnom meste Bratislava.

Koncentrácie ozónu nad zemským povrchom presiahli povolené hodnoty, čo je pre ľudské zdravie nebezpečné, pretože až 95 % vdýchnutého ozónu zostáva v pľúcach.

Tento plyn oslabuje organizmus a zvyšuje náchylnosť na infekcie dýchacích ciest.
Zdravotné problémy môžu postihnúť mnoho ľudí, a preto sa odporúča obmedziť pobyt vonku.

V piatok 16.8.2024 monitorovacie stanice SHMÚ v Bratislave na Jeséniovej, Mamateyovej a vo Vlčom hrdle zaznamenali prekročenie informačného prahu pre ozón (180 µg.m-3 - priemerná jednohodinová koncentrácia).

V dôsledku toho bolo vydané upozornenie na smogovú situáciu.
V iných častiach Slovenska zatiaľ informačný prah prekročený nebol, ale to sa môže vzhľadom na očakávaný vývoj počasia ešte zmeniť, najmä v mestách.

Toto smogové varovanie sa týka najmä rizikových skupín, ako sú chorí a starší ľudia, malé deti a tehotné ženy, pre ktorých môže byť nebezpečné.

Akútne príznaky môžu zahŕňať dráždenie očí, nosa, hrdla, kašeľ, bolesti hlavy, a u astmatikov dokonca vyvolanie záchvatov či príznakov dráždenia dýchacích ciest. Preto by sa tieto ohrozené skupiny mali počas varovania zdržiavať čo najmenej vonku a minimalizovať vetranie.

V posledných rokoch boli všetky novovyrobené osobné automobily vybavené katalyzátormi, ktoré premieňajú oxidy dusíka na inertný dusík a toxický oxid uhoľnatý na relatívne neškodný CO2. Vďaka týmto opatreniam sa podarilo znížiť koncentrácie prízemného ozónu vo veľkých priemyselných centrách o niekoľko desiatok percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: imeteo.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies