Bratislavské hudobné slávnosti vstupujú do 59. ročníka

NETKY.SK • 7 Júl 2024, 09:07 • 2 min
Bratislavské hudobné slávnosti vstupujú do 59. ročníka

BRATISLAVA - Tento rok predchádza slávnostiam mimoriadny festivalový koncert BHS už 5. septembra.

slovakia

left justify in out

V tradičnom termíne na prelome septembra a októbra sa uskutoční 59. ročník Bratislavských hudobných slávností. Od 20. septembra do 6. októbra sa predstaví osem špičkových zahraničných orchestrov, zaznie celkom 19 koncertov v Bratislave a tri koncerty v Dome umenia Piešťany. Informovala o tom hlavná manažérka festivalu Izabela Pažítková.

Tento rok predchádza slávnostiam mimoriadny festivalový koncert BHS už 5. septembra. Hosťom na pôde Slovenskej filharmónie bude jeden z najprestížnejších orchestrov The Cleveland Orchestra so špičkovým dirigentom Franzom Welserom-Möstom, hudobným riaditeľom orchestra od roku 2002.

Slovenskej filharmónii (SF) patria na BHS tri koncerty, otvárací, záverečný, a pokračujúc v obnovenej tradícii z minulého roka, aj koncertné uvedenie opery uprostred festivalu. Na úvod otváracieho koncertu 20. septembra pod taktovkou šéfdirigenta SF Daniela Raiskina zaznie dielo slovenského skladateľa, suita pre veľký orchester Dolu Váhom od Alexandra Moyzesa.

Program ozvláštni mimoriadny sólista na kontrabas Roman Patkoló skladbou Divertimento concertante talianskeho skladateľa Nina Rotu, známeho predovšetkým ako autora filmovej a divadelnej hudby, ktorý sa nevyhýbal klasike.

Pokračujúc v obnovenej tradícii koncertného uvádzania opier na BHS a súčasne reflektujúc Rok českej hudby a 200. výročie narodenia Bedřicha Smetanu zaradila festivalová dramaturgia do programu slávnostnú českú operu Libuše.

Dielo zaznie v podaní Slovenskej filharmónie, Slovenského filharmonického zboru, zbormajster Jan Rezehnal, s českými a slovenskými sólistami, v hlavnej úlohe s Máriou Porubčinovou, pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka.

Na záverečnom koncerte pod taktovkou francúzskeho dirigenta Sylvaina Cambrelinga je na programe monumentálne dielo Hetora Berlioza, dramatická symfónia Romeo a Júlia. S týmto opusom sa Slovenský filharmonický zbor so zbormajstrom Janom Rozehnalom predstaví krátko po BHS na koncerte v Hamburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Bratislavské hudobné slávnosti, Foto: slovakia.travel.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies