Brezno definitívne bez herní: Uzavretie prevádzok zlepšilo verejný poriadok v meste

NETKY.SK • 7 Október 2024, 09:48 • 2 min
Brezno definitívne bez herní: Uzavretie prevádzok zlepšilo verejný poriadok v meste

BREZNO - Mesto Brezno po úplnom uzavretí herní zaznamenalo zlepšenie verejného poriadku, najmä v okolí námestia. Primátor Tomáš Abel a mestskí poslanci podporili celoplošný zákaz hazardných hier, ktorý podľa miestnych obyvateľov prispel k zníženiu počtu výtržností a priestupkov.

slovakia

left justify in out

Úplné uzavretie herní v Brezne sa pozitívne odrazilo na stave verejného poriadku a zlepšení bezpečnostnej situácie v meste, najmä v okolí námestia, kde sa kedysi nachádzala väčšina prevádzok.

Ako informuje breznianska radnica, v auguste 2023 stratili platnosť posledné licencie na prevádzku hazardných hier a od septembra je mesto definitívne bez akýchkoľvek "kamenných" herní.

Podľa náčelníka Mestskej polície v Brezne Ladislava Majera sa znížil pohyb osôb, ktoré sa dopúšťali rôznych priestupkov a narúšali verejný poriadok.

"Tieto osoby prevažne navštevovali herne, ktoré mali otvorené prevádzky v nočnej dobe. Ich zatvorenie prinieslo viditeľný pokles výtržností a priestupkov," vysvetlil Majer. Mestská polícia pravidelne kontroluje dodržiavanie všeobecne záväzného nariadenia, ktoré zakazuje prevádzkovanie hazardných hier na území mesta.

Ak by došlo k porušeniu tohto nariadenia a niekto by napriek zákazu herňu prevádzkoval, mestská polícia by takúto situáciu riešila ako priestupok proti poriadku v správe alebo ako priestupok na úseku podnikania.

"Pokuta za takýto priestupok sa môže pohybovať od 33 do 331 eur. V prípade podozrenia z neoprávneného podnikania by sme vec odstúpili príslušným orgánom," dodal Majer.

Zákaz prevádzkovania hazardných hier inicioval v decembri 2020 primátor Tomáš Abel, pričom mestskí poslanci jeho návrh schválili. Napriek tomu, že mesto prišlo o príjmy z prevádzok herní, primátor považuje tento krok za správne rozhodnutie.

"Hoci to predstavuje určitý výpadok zdrojov v mestskom rozpočte, verím, že zrušením herní sme pomohli zabrániť mnohým nešťastiam a ľudským tragédiám," uviedol Abel. Podľa neho sa naňho v minulosti opakovane obracali príbuzní patologických hráčov, ktorí žiadali o pomoc v boji proti závislosti na hazarde.

Radnica sa nazdáva, že herne boli častou príčinou osobných nešťastí, najmä medzi obyvateľmi zo sociálne slabších vrstiev, ktorí v nich míňali finančné prostriedky celých rodín. "Nechceme podporovať tragédie ľudí spôsobené práve týmito prevádzkami, hoci si vážime spoluprácu s každým podnikateľom," zdôraznil primátor.

Dodal, že rozhodnutie o zákaze hazardu hodnotia obyvatelia pozitívne, a to nielen z pohľadu zlepšenia verejného poriadku, ale aj kvôli jeho sociálnemu dopadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MP Brezno, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies