Zimbabwiansky ZiG je najnovšou svetovou menou. Plne konvertibilná mena je posledným pokusom krajiny vyriešiť peňažnú krízu

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 17:33 • 2 min
Zimbabwiansky ZiG je najnovšou svetovou menou. Plne konvertibilná mena je posledným pokusom krajiny vyriešiť peňažnú krízu

HARARE - Zimbabwiansky minister financií Mthuli Ncube vo štvrtok uviedol, že krajina sa zaviazala, že nová mena krytá zlatom, zimbabwianske zlato (ZiG), bude plne konvertibilná.

slovakia

left justify in out

Ncube povedal, že vláda a menové orgány pracujú na odstránení možných medzier, ktoré môžu špekulanti využiť na destabilizáciu meny, pričom poznamenal, že strednodobá až dlhodobá stabilita novej meny je dôležitým odrazovým mostíkom ku konvertibilite novej meny.

"Už teraz máme do činenia s ľuďmi, ktorí obchodujú so ZiG na paralelnom trhu; je to pranie špinavých peňazí. Nemali by sme dávať špekulantom príležitosť destabilizovať našu menu," povedal pri odpovedi na otázky na začiatku dvojdňového hybridu. investičný summit o Zimbabwe, ktorý prebieha v Južnej Afrike.

"Pozeráme sa aj na konvertibilitu meny v budúcnosti. Chceme propagovať ZiG, aby ho mohol držať ktokoľvek na svete a mohol ho vymeniť za zlato alebo ekvivalent amerického dolára," povedal Ncube.

Zimbabwe spustilo v apríli ZiG, ktorý je krytý rezervami centrálnej banky v hodnote 100 miliónov amerických dolárov v cudzej mene a 185 miliónov amerických dolárov v zlate.

Bankovky a mince ZiG začali obiehať v utorok, niekoľko týždňov po odhalení elektronického ZiG.

Očakáva sa, že ZiG, šiesty pokus Zimbabwe o menové riešenie, stabilizuje ekonomiku a pomôže skrotiť infláciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Shaun Jusa
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies