Britský chlapec má ako prvý na svete nasadený mozgový implantát na kontrolu epileptických záchvatov

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 16:25 • 2 min
Britský chlapec má ako prvý na svete nasadený mozgový implantát na kontrolu epileptických záchvatov

LONDÝN - Oranovi Knowlsonovi, ktorý mohol trpieť stovkami záchvatov denne, namontovali neurostimulátor v londýnskej nemocnici na Great Ormond Street.

slovakia

left justify in out

Britský tínedžer s ťažkou epilepsiou sa stal prvým človekom na svete, ktorému bol zavedený mozgový implantát, ktorý má dostať záchvaty pod kontrolu. Neurostimulátor Orana Knowlsona sedí pod lebkou a posiela elektrické signály hlboko do mozgu, čím znižuje jeho denné záchvaty o 80 %.

Jeho matka Justine povedala, že je syn je šťastnejší, komunikatívnejší a má oveľa lepšiu kvalitu života, odkedy dostal prístroj. „Budúcnosť vyzerá nádejne, čo by som pred šiestimi mesiacmi ani vo sne nenapadlo povedať,“ povedala.

Martin Tisdall, konzultant detského neurochirurga, ktorý viedol chirurgický tím v nemocnici Great Ormond Street (Gosh) v Londýne, povedal: „Oranovi a jeho rodine epilepsia úplne zmenila život, a tak pohľad naňho a vidieť ho jazdiť na koni a získať späť svoju nezávislosť je úplne ohromujúci. Nemôžeme byť šťastnejší, že môžeme byť súčasťou ich cesty."

Oran, ktorý má 13 rokov a žije v Somersete, podstúpil operáciu v októbri ako súčasť pokusu v Gosh v spolupráci s University College London, nemocnicou King’s College a Oxfordskou univerzitou. Oran má Lennox-Gastautov syndróm, externú formu epilepsie rezistentnú na liečbu, ktorá sa u neho vyvinula vo veku troch rokov. Medzi tým a namontovaním prístroja nemal jediný deň bez záchvatu a niekedy utrpel stovky za deň. Často strácal vedomie a prestával dýchať, potreboval resuscitáciu. To znamená, že Oran potreboval nepretržitú starostlivosť, pretože záchvaty sa mohli vyskytnúť kedykoľvek počas dňa a bolo u neho výrazne zvýšené riziko náhlej neočakávanej smrti pri epilepsii (Sudep).

Bezdrôtové slúchadlá Orana dokážu zariadenie dobiť.
Bezdrôtové slúchadlá Orana dokážu zariadenie dobiť.
Zdroj: BBC / Justine Knowlson

Neurotransmiter Picostim vyrába britská spoločnosť Amber Therapeutics. Počas operácie Tisdall a jeho tím vložili dve elektródy hlboko do Oranovho mozgu, až kým nedosiahli talamus, vysoko prepojený uzol v mozgu. Drôty, ktoré bolo potrebné umiestniť s presnosťou menšou ako milimeter, boli pripojené k neurostimulátoru. Toto 3,5 cm štvorcové a 0,6 cm hrubé zariadenie bolo umiestnené do medzery v Oranovej lebke, kde bola kosť odstránená a ukotvená pomocou skrutiek k okolitej lebke. Dá sa nabíjať cez nositeľné slúchadlá.

Akonáhle sa zotavil z operácie, zapol sa Oranovo zariadenie, ktoré do jeho mozgu dodávalo neustálu miernu elektrickú stimuláciu s cieľom blokovať elektrické dráhy, ktoré umožňujú záchvaty.

"Videli sme veľké zlepšenie, záchvaty sa znížili a sú menej závažné," povedala Justine. „Je oveľa ukecanejší, je viac zaujatý. Má 13 rokov a určite mám teraz tínedžera – rád mi povie nie. To mu však pridáva na kvalite života, keď sa môže lepšie vyjadrovať.“

Kadetový pilot (Detská adaptívna hlboká mozgová stimulácia pre epilepsiu) teraz prijme troch ďalších pacientov s Lennoxovým-Gastautovým syndrómom s cieľom získať 22 pacientov, ktorí sa zúčastnia úplného skúšania.

Tisdall povedal: „Každý deň vidíme život ohrozujúce a život obmedzujúce dôsledky nekontrolovateľnej epilepsie. To môže úplne znemožniť školu, koníčky alebo dokonca sledovanie obľúbenej televíznej relácie... Hlboká mozgová stimulácia nás privádza bližšie ako kedykoľvek predtým k zastaveniu epileptických záchvatov u pacientov, ktorí majú veľmi obmedzené možnosti účinnej liečby. Sme nadšení, že môžeme vybudovať základňu dôkazov na preukázanie schopnosti hlbokej mozgovej stimulácie liečiť detskú epilepsiu a dúfame, že v nadchádzajúcich rokoch to bude štandardná liečba, ktorú môžeme ponúknuť."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: The Times
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies