Britský expremiér Sunak predstavil tieňový kabinet konzervatívcov

NETKY.SK • 9 Júl 2024, 08:36 • 2 min
Britský expremiér Sunak predstavil tieňový kabinet konzervatívcov

LONDÝN - Britský expremiér Rishi Sunak v pondelok oznámil zloženie svojho tieňového kabinetu – prvého, ktorý Konzervatívna strana vytvorila po viac ako 14 rokoch. Informovala o tom televízia Sky News. Dodala, že vo funkciách zostala väčšina ministrov Sunakovej vlády - s výnimkou šéfa diplomacie Davida Camerona, ktorého v tieňovej vláde nahradí Andrew Mitchell.

slovakia

left justify in out

Nateraz nie je jasné, ako dlho budú tieto vymenovania platiť, keďže Rishi Sunak minulý piatok potvrdil, že čoskoro odstúpi z postu straníckeho lídra.

Konzervatívna strana utrpela minulý týždeň v parlamentných voľbách najhoršiu porážku od začiatku 20. storočia. Poslanecký mandát stratil rekordný počet ministrov kabinetu vrátane bývalého ministra obrany Granta Shappsa. Podľa takmer konečných výsledkov bolo zvolených len 121 konzervatívnych poslancov v porovnaní s 365 pred piatimi rokmi pod lídrom Borisom Johnsonom, pripomína TASR.

Sunak vo svojom rezignačnom prejave prebral zodpovednosť za volebný debakel strany. Novým politickým lídrom Británie sa v piatok stal labourista Keir Starmer.

"Konzervatívna strana má za sebou ťažké voľby. Je dôležité, aby sme sa preskupili a zamysleli sa nad týmito výsledkami," uviedol dočasný líder konzervatívcov Richard Fuller. Vyzval definovať silné stránky Konzervatívnej strany v celej krajine a "načrtnúť, kde je možné dosiahnuť zlepšenie."

Sunakovi - najmladšiemu britskému premiérovi za posledných 200 rokov a prvému šéfovi britskej vlády indického pôvodu - sa po chaose éry Borisa Johnsona a Liz Trussovej podarilo vrátiť do Británie trochu stability, hodnotí Sky News. Tento bývalý bankár sa síce snažil presadiť zmeny, ale bol neobľúbený a nedokázal presvedčiť voličov unavených 14 rokmi vlády konzervatívcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Sky News, Foto: CNN
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies