Britský premiér Starmer obhajuje škrty vo výdavkoch pred hlasovaním o obmedzení platieb za pohonné hmoty

NETKY.SK • 10 September 2024, 18:10 • 2 min
Britský premiér Starmer obhajuje škrty vo výdavkoch pred hlasovaním o obmedzení platieb za pohonné hmoty

BRIGHTON - Britský premiér Keir Starmer v utorok povedal odborom, že bude musieť prijať nepopulárne rozhodnutia o verejných výdavkoch, len niekoľko hodín pred dôležitým hlasovaním v parlamente o jeho pláne znížiť platby za palivo pre niektorých starších ľudí.

slovakia

left justify in out

Starmer by mohol čeliť najväčšej vzbure počas svojho dvojmesačného premiérskeho pôsobenia po tom, čo niektorí zákonodarcovia z jeho Labouristickej strany vyjadrili rovnaké obavy ako odbory a opozičné strany v súvislosti s rozhodnutím znížiť pomoc niektorým starším ľuďom pri platení účtov za energie.

V prejave pred Kongresom odborových zväzov (TUC) Starmer delegátom povedal, že je pripravený prijať kroky, ako je zrušenie zákonov proti štrajku a zrušenie zmlúv na nulový pracovný čas, aby pomohol pracovníkom, ale povedal, že budú musieť akceptovať obmedzenie verejných výdavkov.

Starmer uviedol, že predchádzajúca konzervatívna vláda mu "nasolila zem", keď mu zanechala čiernu dieru vo výške 22 miliárd libier, čo ho prinútilo prijať ťažké rozhodnutia. Konzervatívci, ktorí sú teraz v opozícii, toto obvinenie spochybňujú. "Účet za toto predstavenie je už vystavený. A obávam sa, že ak nebudeme konať - je to šek, ktorý sa vráti," povedal Starmer odborovým predákom. "Z úcty musím jasne povedať, že táto vláda nebude za žiadnych okolností riskovať svoj mandát v záujme hospodárskej stability,dodal.

Starmer, ktorý bol v júli zvolený za prezidenta na základe sľubu, že obnoví Britániu, nedávno navrhol možnosť zvýšenia daní a zníženia výdavkov, aby sa pokúsil vyriešiť nespočetné množstvo problémov, z ktorých viní 14 rokov zlého vládnutia konzervatívcov.

Labouristi majú úzke väzby na odbory, ktoré túto stredoľavicovú stranu založili pred viac ako sto rokmi, aby zastupovala zamestnancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Financial Times / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies