Bývalá demokratka Tulsi Gabbardová oficiálne podporí Trumpa

NETKY.SK • 27 August 2024, 17:50 • 2 min
Bývalá demokratka Tulsi Gabbardová oficiálne podporí Trumpa

WASHINGTON - Prezidentská kampaň Donalda Trumpa získala oficiálnu podporu od Tulsi Gabbardovej - bývalej kongresmanky, ktorá sa v roku 2020 uchádzala o demokratickú kandidátku na prezidenta, predtým ako sa dištancovala od strany.

slovakia

left justify in out

Trump v pondelok privítal Gabbardovú (43) na pódiu v Detroite, v kľúčovom štáte Michigan. Gabbardová vystúpila z Demokratickej strany v roku 2022 a sťažovala sa na jej „prebudenosť“ a odvtedy sa stala pravidelným a otvoreným hosťom na Fox News.

Objavila sa po boku Trumpa, aby si pripomenula americký služobný personál zabitý pri útoku v Afganistane pred tromi rokmi, pričom to využila ako príležitosť na kritiku Bidenovej administratívy. Pri samovražednom bombovom útoku na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule zahynulo 13 príslušníkov americkej armády a viac ako 100 Afgancov. K incidentu došlo, keď sa americké jednotky chaoticky stiahli z krajiny a Taliban sa vrátil k moci. Trump to označil za "poníženie", ktoré "odštartovalo kolaps americkej dôveryhodnosti a rešpektu na celom svete". Začiatkom dňa sa k nemu pripojila pani Gabbardová, vojenská veteránka, na cintoríne v Arlingtone vo Virgínii, aby si pripomenula stratené americké životy.

Gabbardová počas svojej kariéry v Kongrese v rokoch 2013 až 2021 často kritizovala americký vojenský intervencionizmus.

Gabbardová, ktorá vystúpila na pondelkovom podujatí v Michigane, povedala, že apeluje na demokratov, republikánov a nezávislých, aby v novembri vybrali Trumpa pri volebnej urne – povedala, že ide o „záchranu našej krajiny a službu ľuďom“. Jej oficiálna podpora Trumpa predstavuje vyvrcholenie pozoruhodnej politickej cesty za posledné desaťročie, ktorá sa začala na progresívnej ľavici Demokratickej strany.

Gabbardová bola prvou hinduistickou členkou Kongresu USA, ktorá pokračovala vo funkcii podpredsedníčky Demokratického národného výboru – predtým, ako rezignovala, aby podporila prezidentskú kampaň senátora Bernieho Sandersa v roku 2016.

Gabbardová kandidovala na prezidentku v roku 2020 a presadzovala liberálne otázky, ako je zdravotná starostlivosť riadená vládou, bezplatné školné a kontrola zbraní. Ale Joe Biden sa v tom roku stal demokratickým kandidátom a vyhral prezidentské kreslo. O dva roky neskôr Gabbardová odišla z postu demokratky a povedala, že strana podľahla „zbabelému prebudeniu“.

Začiatkom roku 2024 chválila Bidenovho rivala Trumpa, ktorý bude tentoraz súťažiť o Biely dom proti Kamale Harrisovej. Varovala pred rastúcou hrozbou pre americkú demokraciu - uviedla, že toto nebezpečenstvo predstavuje stíhanie Trumpa americkou ľavicou.

V nasledujúcich mesiacoch sa dokonca špekulovalo, že pani Gabbardová by mohla byť v pláne ako Trumpova potenciálna kandidátka na november – táto rola nakoniec pripadla J.D. Vanceovi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: AP / Sipa / Michaal Nigro
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies