Bývalý líder čínskeho tieňového bankového sektora Zhongzhi používal pred krachom agresívne a nezákonné praktiky

NETKY.SK • 11 September 2024, 08:37 • 2 min
Bývalý líder čínskeho tieňového bankového sektora Zhongzhi  používal pred krachom agresívne a nezákonné praktiky

ŠANGHAJ / PEKING / HONGKONG - Skupina Zhongzhi Enterprise Group, bývalý líder čínskeho tieňového bankového sektora, ktorý minulý rok vyhlásil platobnú neschopnosť, používala agresívne a potenciálne nezákonné predajné praktiky na udržanie svojich operácií, keď sa blížila ku kolapsu, vyplýva zo záznamov, ktoré preskúmala agentúra Reuters, a z informácií ôsmich osôb, ktoré sú o tejto záležitosti priamo informované.

slovakia

left justify in out

Dlhoročný boom čínskeho trhu s nehnuteľnosťami vyniesol spoločnosť Zhongzhi so sídlom v Pekingu na vrchol odvetvia správy aktív v krajine s hodnotou 18 biliónov USD a urobil z nej kľúčového hráča v sektore tieňového bankovníctva s veľkosťou francúzskej ekonomiky. Správcovia aktív ako Zhongzhi predávajú investorom produkty správy majetku. Výnosy potom licencované správcovské spoločnosti, ako je jej jednotka Zhongrong, posielajú developerom a iným spoločnostiam, ktoré nemôžu využiť bankové financovanie priamo z dôvodu nízkej úverovej bonity alebo z iných dôvodov.

Z doteraz nezverejnených podrobností vyplýva, že približne rok pred tým, ako sa prevalilo jej finančné ťažkosti, jednotky Zhongzhi vyplácali výnosy existujúcim investorom do produktov správy majetku s použitím prostriedkov od nových investorov a jednotlivým investorom sľubovali lukratívne výnosy, ktoré popierali vystavenie skupiny prehlbujúcej sa kríze v oblasti nehnuteľností.

Čínske správcovské spoločnosti sú známe ako tieňové banky, pretože pôsobia mimo mnohých pravidiel, ktorými sa riadia komerční veritelia. Najvyšší čínsky bankový regulátor však v roku 2018 spresnil, že finančné inštitúcie vrátane tieňových bánk a správcov aktív by nemali vytvárať kapitálové fondy, aby sa im zabránilo používať peniaze z nových predajov na krytie výnosov z existujúcich produktov správy majetku, ani by nemali garantovať výnosy z produktov správy majetku.

Zdá sa, že spoločnosť Zhongzhi porušila obe tieto požiadavky, uviedli dvaja právnici po preskúmaní zistení agentúry Reuters na žiadosť tlačovej agentúry. Právnici dodali, že takéto pochybenie môže mať za následok pokuty a tresty odňatia slobody až do výšky 10 rokov.

"Podstatou podozrenia z nezákonného konania je získavanie peňazí od investorov prostredníctvom licencovaných finančných inštitúcií na financovanie obchodných operácií a expanzie skupiny," uviedol Zhang Guanghui, advokát z advokátskej kancelárie Guangdong Suijia Law Firm.

Čínski predstavitelia boli zdržanliví. Čínske ministerstvá verejnej bezpečnosti a spravodlivosti, ktoré dohliadajú na pekinskú políciu a prokuratúru, neodpovedali na otázky týkajúce sa prípadov proti ľuďom napojeným na tieňovú banku. Čínsky Národný úrad pre finančnú reguláciu a centrálna banka tiež neodpovedali na žiadosti o komentár k praktikám jednotiek Zhongzhi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Florence Lo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies