Bývalý zamestnanec Boeingu odhalil, že firma v lietadlách používa kovový šrot

NETKY.SK • 6 August 2024, 17:35 • 2 min
Bývalý zamestnanec Boeingu odhalil, že firma v lietadlách používa kovový šrot

Lietadlá spoločnosti Boeing boli v minulosti opakovane kritizované za vážne bezpečnostné nedostatky.

slovakia

left justify in out

Boeing je jedným z popredných výrobcov leteckej techniky, no v uplynulom období je predmetom veľkej kontroverzie. Najnovšie bývalý zamestnanec obviňuje spoločnosť z používania šrotu pri montáži lietadiel. Lietadlá spoločnosti Boeing pritom boli v minulosti opakovane kritizované za vážne bezpečnostné nedostatky.

V roku 2018 a len o niekoľko mesiacov neskôr v roku 2019 havarovali dve lietadlá v dôsledku chybnej technológie. V januári 2024 vypukol obrovský rozruch, keď v zadnej časti jedného z lietadiel tohto výrobcu počas letu odpadli dvere núdzového východu, čo viedlo k obrovskej strate tlaku v kabíne.

Merle Meyers teraz v rozhovore pre CNN obvinil spoločnosť Boeing, že berie súčiastky z vlastného vrakoviska, vracia ich na montážnu linku a opätovne ich používa v továrni 787 Dreamliner v Everette na výrobu lietadla. Meyers bol manažérom kvality v spoločnosti Boeing a pracoval pre ňu 30 rokov.

Boeing 787 Dreamliner
Boeing 787 Dreamliner
Zdroj: Boeing

Ohýbanie systému

Meyers pre CNN prezradil, že roky bolo bežnou praxou v danom závode používať v montážnom procese diely, ktoré boli predtým klasifikované ako nepoužiteľné. Nešlo vraj o ojedinelé prípady. Podľa informátora za tým stál neoficiálny systém, ktorý mal umožniť dodržať náročné termíny výroby a obísť opatrenia na kontrolu kvality.

Údajne nesprávne použité súčiastky siahajú od skrutiek až po zložité zostavy, ako sú napríklad krídlové skupiny. Podľa Meyersa boli súčiastky určené na šrotovisko označené červenou farbou, ale ani toto označenie nedokázalo zabrániť tomu, aby sa odmietnuté komponenty dostali do lietadla.

 

Nejde o nový jav

Ďalší šokujúci detail, ktorý odhalil whistleblower: táto prax nie je ničím novým. Spoločnosť Boeing údajne používa vo svojich lietadlách šrotové súčiastky už od začiatku roka 2000. Odhaduje, že v tomto období sa pri konštrukcii lietadiel použilo približne 50-tisíc takýchto dielov, ktoré unikli kontrole kvality.

Hoci Meyers už v spoločnosti nepracuje, vraví, že je v kontakte so súčasnými zamestnancami Boeingu. Tí tvrdia, že výrobca lietadiel túto prax naďalej používa.

Ako uviedli médiá, spoločnosť Boeing Meyersove obvinenia priamo nepoprela. Spoločnosť vo vyhlásení pre CNN uviedla, že prešetrí všetky obvinenia z nesprávneho konania a v prípade potreby urobí nápravu, ale konkrétne sa k obvineniu z používania oddelených komponentov nevyjadrila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: Getty Images / John Keeble
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies