Ceny chleba na Slovensku sa znížia: Od januára pokles DPH prinesie úľavu pre spotrebiteľov + VIDEO

NETKY.SK • 16 Október 2024, 10:21 • 3 min
Ceny chleba na Slovensku sa znížia: Od januára pokles DPH prinesie úľavu pre spotrebiteľov + VIDEO

BRATISLAVA - Od januára 2025 môžeme očakávať pokles ceny štandardného konzumného chleba vďaka zníženiu dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny. Premiér Robert Fico na brífingu pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba uviedol, že cena chleba, ktorá sa v niektorých obchodoch pohybuje na úrovni 1,6 eura za kilogram, by mala klesnúť. Taktiež sa plánuje zahrnúť do zoznamu potravín s nižšou sadzbou DPH aj vajcia či potraviny pre celiatikov.

slovakia

left justify in out

Od januára budúceho roka môžeme očakávať zníženie ceny štandardného konzumného chleba vďaka poklesu dane z pridanej hodnoty (DPH). Tento krok potvrdil premiér Robert Fico na stredajšom brífingu pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba.

Premiér poukázal na aktuálnu situáciu, v ktorej sa ceny chleba v niektorých obchodoch pohybujú okolo 1,6 eura za kilogram, pričom v priebehu posledných rokov vzrástli z pôvodných 83 - 90 centov. Fico zdôraznil, že pokles DPH z 23 % na 5 % by mal mať za následok zníženie cien potravín, vrátane chleba.

"Viem, že sú mnohé argumenty od obchodníkov, že cena sa tvorí inak, ale ak má ísť všetko hore pri 23-percentnej DPH, potom by to malo ísť dolu pri 5-percentnej," povedal Fico.

Okrem chleba by sa v rámci pozmeňovacích návrhov mohli do zoznamu potravín s nižšou sadzbou DPH dostať aj vajcia a potraviny pre celiatikov.

Fico tiež ocenil pekárov za ich prácu a sľúbil, že on a minister pôdohospodárstva Richard Takáč urobia všetko pre to, aby majitelia pekární mali dobré vzťahy s obchodníkmi a aby zamestnanci dostávali spravodlivé mzdy.

Premiér avizoval, že koncom apríla alebo priamo 1. mája by chcel stráviť celý pracovný deň v pekárni, čím by chcel demonštrovať podporu tomuto sektoru.

Zníženie DPH na potraviny by mohlo prispieť k stabilizácii cien a zlepšeniu situácie pre spotrebiteľov, ktorí sú v súčasnosti zaťažovaní vysokými nákladmi na základné potraviny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Smer SD, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies