Ceny SOZA 2023 ovládli velikáni slovenskej hudby Lehotský a Patejdl

NETKY.SK • 7 Október 2024, 19:07 • 2 min
Ceny SOZA 2023 ovládli velikáni slovenskej hudby Lehotský a Patejdl

V Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa vo štvrtok 3. októbra 2024 konal 28. ročník slávnostného odovzdávania Cien SOZA (Slovenského ochranného zväzu autorského). Ceny SOZA sú aktuálne jedny z posledných hudobných ocenení na Slovensku a odovzdávajú sa najhranejším a najúspešnejším autorom za uplynulý rok a autorom, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj hudobnej kultúry na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Tento rok bolo odovzdaných celkovo jedenásť ocenení – sedem štatistických cien a štyri honorárne ceny.

Štatistické ocenenia

Najúspešnejším skladateľom sa stal už po trinásty krát opätovne Ivan Tásler, ktorý si Cenu prišiel prevziať na pódium spoločne so svojím bratom Miroslavom. Okrem tohto víťazstva má Tásler na svojom konte tento rok aj nomináciu v kategórii Najúspešnejší autor hudobných diel v online a jeho skladba Nič sa nemení, ktorú napísal spoločne so svojím bratom, so Stanislavom Hudecom a s Kalim, sa dostala aj do nominácií desiatich najhranejších skladieb za rok 2023.

Svoje víťazstvo obhájil aj Vlado Krausz, ktorý získal cenu za Textára najhranejších diel. Pre Krausza je to už ôsma „čisto“ textárska cena a okrem nich má na svojom konte aj desať „spoluautorských“ cien. Je zároveň spoluautorom piesne Zatancuj si so mnou, ktorá získala cenu za najhranejšiu skladbu a nomináciu za najhranejšiu skladbu v online.

Koloman „Kali“ Magyari získal cenu za Najúspešnejšieho autora hudobných diel v online. Kali je zatiaľ jediným víťazom tejto kategórie, ktorá vznikla iba minulý rok ako reakcia na narastajúce počúvanie hudby prostredníctvom streamovania. Kali získal v rokoch 2018 a 2019 aj cenu za Najúspešnejší hudobný nosič a jeho aktuálny album Retrostar bol v desiatke nominovaných nosičov aj tento rok.

Okrem stálych laureátov získal cenu aj mladý autor Simon Štubniak, známy pod pseudonymom The Curly Simon a prvýkrát si prebral cenu v kategórii Najúspešnejší mladý autor (do 25 rokov). Cenu mu odovzdala Nikola Barľaková, ktorá toto ocenenie získala minulý rok a symbolicky tak Štubniakovi odovzdala štafetu.

obrazok
Ivan Tásler
Zdroj: Zdenko Hanout
obrazok
Koloman „Kali“ Magyari
Zdroj: Zdenko Hanout

Najhranejšou skladbou za rok 2023 sa stala skladba Pomaranče z Kuby od kapely HEX. HEX mal v desiatke najhranejších skladieb celkovo tri piesne, čím ovládol túto kategóriu. Cenu si prevzal Martin Žúži a Jakub Tvrdík. Martin Žúži bol tento rok autorom s najväčším počtom nominácii (šesť) na Ceny SOZA.

Svoj titul Najhranejšej skladby v online obhájila pieseň Zatancuj si so mnou, ktorej autormi sú Adam Ďurica, Matej Turcer a textár Vlado Krausz. Pieseň sa zároveň dostala aj do nominácii v kategórii Najhranejšia skladba. Adam Ďurica získal tento rok aj dve nominácie v kategóriách Skladateľ najhranejších diel a Najúspešnejší autor hudobných diel v online.

Najúspešnejším hudobným nosičom sa stal album Rozprávač od Zuzany Smatanovej. Pre Smatanovú je to druhé víťazstvo v tejto kategórii, pred sedemnástimi rokmi túto kategóriu vyhral jej album Tabletky odvahy. Cenu jej odovzdal poverený riaditeľ Slovenského rozhlasu Roman Bomboš. Album vyšiel vo vydavateľstve Pandora Art.

Zuzana Smatanová
Zuzana Smatanová
Zdroj: Zdenko Hanout

Honorárne ocenenia

Veľká cena SOZA

Najvýznamnejším ocenením v rámci Cien SOZA je Veľká cena SOZA, ktorá sa udeľuje žijúcemu autorovi, ktorý sa svojou tvorbou zaslúžil o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry. Za rok 2023 ju získali dva autori - Ikov Kopáčik a Janko Lehotský

Ikov Kopáčik (*1943), významný skladateľ, aranžér, dirigent a pedagóg z Partizánskeho sa narodil 13. apríla 1943 v Trenčíne a zasvätil celý svoj život dychovej hudbe. Absolvoval štúdium na VHŠ v Liberci, Roudnici n/L. a na konzervatóriu v Brne. Po ukončení štúdií dirigoval Posádkovú hudbu v Topoľčanoch, neskôr bol veľa rokov dirigentom Veľkého dychového orchestra ZDA Partizánske. Pôsobil aj ako dirigent a pedagóg detského dychového orchestra v Partizánskom, bol zakladateľom prvej Súkromnej ZUŠ AKORD v Hradišti pri Partizánskom, zameranú na zachovávanie tradičnej hudobnej kultúry regiónu. Významná je jeho edukatívna literatúra pre mládež. Jeho tvorba, ktorá zahŕňa stovky skladieb pre dychové nástroje, sa stala neodmysliteľnou súčasťou slovenskej hudobnej scény, pričom jeho diela zazneli na pódiách naprieč Európou. Cena Karola Pádivého, ktorá mu bola udelená pri príležitosti jeho 70. narodenín Hudobným fondom, je uznaním jeho celoživotného prínosu k slovenskej hudobnej kultúre a vzdelávaniu ďalších generácií hudobníkov.

Janko Lehotský (*1947), jeden z najvýznamnejších tvorcov slovenskej populárnej hudby, sa presadil nielen ako kapelník a hlavný skladateľ skupiny Modus, ale aj ako priekopník, ktorý odštartoval veľkú éru slovenskej populárnej scény. Jeho hudobná cesta začala na bratislavskom konzervatóriu a počas vojenskej služby v Prahe získal neoceniteľné skúsenosti v armádnom umeleckom súbore. Kľúčovým momentom sa stal rok 1972, keď vstúpil do Modusu a stal sa jeho neotrasiteľným pilierom. Pod jeho vedením skupina dosiahla historický úspech na Bratislavskej lýre 1977 s piesňou "Úsmev". Okrem deviatich modusovských albumov nahral aj desať vlastných sólových albumov a bol autorom skladieb viacerých slovenských spevákov a speváčok. Janko Lehotský objavil a formoval hviezdy ako Meky Žbirka a Marika Gombitová, čím zanechal nezmazateľnú stopu v dejinách slovenskej hudby.

Janko Lehotský
Janko Lehotský
Zdroj: Zdenko Hanout

Zápis do Zlatej knihy SOZA

Medzi ďalšie honorárne ocenenia patrí Zápis do Zlatej knihy SOZA, ktorý sa udeľuje nežijúcim autorom za ich zásluhy o rozvoj slovenskej hudby. Zápisy do Zlatej knihy sa udeľujú od roku 2003, pričom sa dodržiava pravidlo, že cenu získavajú reprezentanti rôznych žánrových skupín zastúpených v SOZA. Za rok 2023 získali Zápis do Zlatej knihy SOZA Ladislav Holoubek a Vašo Patejdl. Za Holoubka prišiel cenu prevziať Marián Chudovský, bývalý riaditeľ Slovenského národného divadla a za Vaša Patejdla cenu prevzala jeho žena Miluše Patejdlová.

Ladislav Holoubek (1913 – 1994) bol významným skladateľom a dirigentom. Počas svojho života pôsobil ako dirigent Vojenského umeleckého súboru v Bratislave, ako dirigent v Slovenskom národnom divadle a ako umelecký riaditeľ a dirigent Opery Štátneho divadla v Košiciach. Umelecký život Holoubka mal ťažisko v dirigovaní, no aktívne sa venoval aj komponovaniu, čo neostalo bez povšimnutia. Medzi jeho najznámejšie skladby patria piesňové cykly "Dcérenka moja" s tematikou mieru a "K ľudu!" na poéziu P. O. Hviezdoslava, ktoré si získali uznanie pre svoju hĺbku a emocionálny náboj. Umelecky vynikajú aj cykly Hviezdy na vodách, Spevy jesene, Panpulóni a iné. Holoubek bol zároveň autorom viacerých významných operných diel ako "Svitanie", kde vyjadril svoj protest proti zániku medzivojnovej Československej republiky, či "Profesor Mamlock", ktorá sa tematicky venovala obetiam fašizmu a je považovaná za jeho najlepšiu operu. Z orchestrálnej tvorby je potrebné spomenúť Variácie na vlastnú tému pre orchester, či dielo Genezis pre barytón, miešaný zbor a veľký orchester na báseň M. Rúfusa. Holoubek svojou tvorbou zanechal hlbokú stopu v slovenskej hudobnej kultúre, pričom dodnes slúži ako cenné svedectvo o vývoji slovenskej hudobnej tvorby v 20. storočí.

Obrazok
Zdroj: Zdenko Hanout

Vašo Patejdl (1954 – 2023), absolvent kompozície na bratislavskej VŠMU u prof. Alexandra Moyzesa bol spoluzakladateľom najúspešnejšej československej poprockovej skupiny (Elán), ktorej členom bol do roku 1985 a vrátil sa do nej v roku 1996. Bol jej uznávaným hlavným hudobným lídrom, pričom jeho potenciál sa naplno rozvinul od polovice 80. rokov, kedy sa naplno začal venovať nielen svojej sólovej kariére, ale aj tvorbe pre iných interpretov. Bol všestranným a veľmi usilovným umelcom, ktorý sa presadil nielen v oblasti hlavného prúdu populárnej hudby, ale zanechal významnú stopu aj v oblasti tvorby pre deti, muzikálu, filmu, new age a ďalších. Od roku 1978 sa stal členom SOZA a už desaťročia patrí medzi najúspešnejších autorov. Okrem množstva iných ocenení je aj viacnásobným držiteľom Cien SOZA. Za roky 1999 a 2000 ich získal ako autor najhranejšej skladby (Voda, čo ma drží nad vodou zo soundtracku Fontána pre Zuzanu 3), v kategórii cena za najúspešnejšie uvádzanie slovenskej tvorby v zahraničí ju získal za roky 2000 a 2013.

Vašo Patejdl
Vašo Patejdl
Zdroj: Zdenko Hanout

Špeciálna cena SOZA

Prostredníctvom filmovej dokrútky sa prítomným prihovoril aj prvý držiteľ Špeciálnej ceny SOZA, známy francúzsky skladateľ a multiinštrumentalista Jean Michel Jarre, ktorý si ju prevzal od predstaviteľov SOZA deň po svojom májovom nezabudnuteľnom open air koncerte v Bratislave pod mostom SNP. Okrem svojej svetovo známej hudobnej tvorby získal cenu aj za svoju celoživotnú aktivitu na poli ochrany autorských práv.
 
Počas galavečera zaznelo celkovo šesť hudobných čísel, medzi ktorými boli aj dve vystúpenia pripravené špeciálne na túto príležitosť. Na úvod programu vystúpila Zuzana Smatanová s kapelou a spoločne Richardom Autnerom odohrali svoju najnovšiu skladbu Prútikar. Víťaz kategórie najúspešnejší mladý autor The Curly Simon sa predstavil so skladbou Len z tvojich rúk. Zvyšné štyri živé vystúpenia pripomenuli tvorbu laureátov honorárnych ocenení. Dve skladby z cyklu O mladosti a matke, op. 44 Ladislava Holoubka zaspieval barytonista Martin Morháč v klavírnom sprievode Róberta Pechanca. Dunajská kapela zahrala Cigánsky tanec č. 2 Ikova Kopáčika. Hudobný odkaz Vaša Patejdla – prostredníctvom medley skladieb Ak nie si moja, Mal som rád beatnikov a Je trištvrte na jeseň emotívne zaspievali a zahrali Juraj Burian, Andrea Zimányiová, Peter Cmorik a Zoli Tóth. Vyvrcholením hudobného programu bolo vystúpenie Mariána Čekovského s kapelou, ktorí interpretovali medley viacerých skladieb Janka Lehotského (Veľký sen moja, Úsmev, Kapely starnú). Ten sa k nim na konci výborného vystúpenia neplánovane pridal a v rámci spontánnej jamsession pripomenuli aj legendárnu skladbu Sklíčka dotýkov, čím si vyslúžili standing ovation a dlhý potlesk divákov. Režisérom galavečera bol Richard Raiman, moderovali Vera Wisterová a Juraj Čurný.

Záznam z galavečera odvysiela Slovenská televízia v sobotu 12.10. na Dvojke so začiatkom o 20:10.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
NK Factory, Zdroj foto: Zdenko Hanout.
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies