Chudobní Američania by boli za naše zdravotníctvo vďační: Porovnanie USA a Slovenska

NETKY.SK • 16 Október 2024, 16:35 • 2 min
Chudobní Američania by boli za naše zdravotníctvo vďační: Porovnanie USA a Slovenska

V USA sú zdravotné výsledky paradoxne horšie v porovnaní s inými vyspelými krajinami, napriek vysokým výdavkom na zdravotnú starostlivosť. Priemerná dĺžka života je nižšia a miera chronických ochorení je vyššia, čo je často pripisované nerovnomernému prístupu k zdravotnej starostlivosti a socioekonomickým rozdielom.

slovakia

left justify in out

Zdravotné systémy Slovenska a Spojených štátov amerických sa výrazne líšia v mnohých aspektoch, vrátane financovania, prístupu k zdravotnej starostlivosti, kvality poskytovaných služieb a celkových zdravotných výsledkov. Tento článok sa zameriava na objektívne porovnanie týchto dvoch systémov, pričom využíva aktuálne údaje a zdroje.

Slovensko má univerzálny zdravotný systém založený na povinnom zdravotnom poistení. Všetci občania sú povinní platiť zdravotné poistenie, ktoré pokrýva základný balík zdravotných služieb. Tento systém je financovaný kombináciou verejných a súkromných zdrojov, pričom väčšina financií pochádza z povinných príspevkov zamestnancov a zamestnávateľov.

Spojené štáty americké majú zložitejší systém, ktorý kombinuje verejné a súkromné poistenie. Hlavné verejné programy zahŕňajú Medicare pre osoby staršie ako 65 rokov a Medicaid pre nízkopríjmové skupiny. Väčšina Američanov však získava zdravotné poistenie prostredníctvom zamestnávateľov alebo si ho kupuje individuálne. Tento systém vedie k tomu, že značná časť populácie zostáva nepoistená alebo podpoistená.

Prístup k zdravotnej starostlivosti

Na Slovensku je prístup k zdravotnej starostlivosti relatívne rovnomerný, keďže všetci občania majú nárok na základné zdravotné služby. Avšak, v praxi môžu existovať rozdiely v dostupnosti špecializovanej starostlivosti a čakacích dobách, najmä v menej rozvinutých regiónoch.

V USA je prístup k zdravotnej starostlivosti veľmi variabilný a často závisí od typu a kvality zdravotného poistenia. Osoby bez poistenia alebo s nízkym krytím môžu čeliť značným prekážkam pri získavaní potrebnej starostlivosti, čo môže viesť k horším zdravotným výsledkom.

Kvalita zdravotnej starostlivosti na Slovensku je na priemernej úrovni v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie. Slovensko čelí výzvam v oblasti modernizácie zdravotníckych zariadení a zlepšovania kvality poskytovaných služieb.

V USA je kvalita zdravotnej starostlivosti veľmi vysoká, najmä v špičkových nemocniciach a klinikách. Avšak, vysoké náklady na zdravotnú starostlivosť a nerovnomerný prístup môžu viesť k tomu, že nie všetci pacienti majú prístup k najlepšej možnej starostlivosti.

Výhoda slovenského zdravotníctva je, že sa k starostlivosti povinne dostane každý. O takejto možnosti by chudobní američania mohli len snívať.
Výhoda slovenského zdravotníctva je, že sa k starostlivosti povinne dostane každý. O takejto možnosti by chudobní američania mohli len snívať.
Zdroj: foto: unb.sk

Slováci sa dožívajú menej ako Američania

Zdravotné výsledky na Slovensku sú ovplyvnené viacerými faktormi, vrátane životného štýlu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Priemerná dĺžka života je nižšia ako v mnohých západoeurópskych krajinách, čo je čiastočne spôsobené vyššou mierou chronických ochorení a nižšou úrovňou prevencie.

V USA sú zdravotné výsledky paradoxne horšie v porovnaní s inými vyspelými krajinami, napriek vysokým výdavkom na zdravotnú starostlivosť. Priemerná dĺžka života je nižšia a miera chronických ochorení je vyššia, čo je často pripisované nerovnomernému prístupu k zdravotnej starostlivosti a socioekonomickým rozdielom.

Výdavky na zdravotnú starostlivosť sú v USA výrazne vyššie ako na Slovensku. V roku 2021 USA vynaložili približne 18,3% svojho HDP na zdravotnú starostlivosť, čo je výrazne viac ako v iných vyspelých krajinách. Na Slovensku sú výdavky na zdravotnú starostlivosť nižšie, čo sa odráža aj v nižšej kvalite a dostupnosti niektorých služieb.

Distribúcia zdrojov v slovenskom zdravotníctve je často kritizovaná za neefektívnosť a nedostatočné financovanie niektorých oblastí. Existujú značné rozdiely v kvalite a dostupnosti zdravotnej starostlivosti medzi mestskými a vidieckymi oblasťami.

V USA je distribúcia zdrojov tiež nerovnomerná, pričom bohatšie oblasti majú lepší prístup k špičkovej zdravotnej starostlivosti. Socioekonomické rozdiely výrazne ovplyvňujú prístup k zdravotnej starostlivosti a zdravotné výsledky.

Zavádzanie nových technológií

Slovensko v posledných rokoch zaznamenalo pokrok v oblasti digitalizácie zdravotníctva, vrátane zavedenia elektronických zdravotných záznamov a e-receptov. Avšak, implementácia týchto technológií je stále v procese a čelí výzvam, ako sú nedostatočné financovanie a technická infraštruktúra.

Spojené štáty americké sú lídrom v oblasti zdravotníckych inovácií a technológií. Americké nemocnice a kliniky často využívajú najmodernejšie diagnostické a liečebné technológie. Výskum a vývoj v oblasti medicíny sú v USA veľmi pokročilé, čo vedie k rýchlemu zavádzaniu nových liečebných postupov a technológií.

Na Slovensku je prevencia a verejné zdravie dôležitou súčasťou zdravotného systému. Existujú programy na podporu očkovania, prevencie chronických ochorení a zdravého životného štýlu. Avšak, úroveň financovania a implementácie týchto programov môže byť nedostatočná, čo ovplyvňuje ich efektivitu.

V USA je prevencia a verejné zdravie tiež kľúčovou súčasťou zdravotného systému, avšak prístup k preventívnym službám môže byť obmedzený pre osoby bez zdravotného poistenia. Programy ako CDC hrajú významnú úlohu v monitorovaní a prevencii chorôb, avšak financovanie a prístup k preventívnym službám sú často nerovnomerné.


Napriek vyššej kvalite personálu a celkového zdravotníctva, sa k nemu chudobnejší obyvatelia nemajú ako dostať. Výsledkom je nerovnosť.
Napriek vyššej kvalite personálu a celkového zdravotníctva, sa k nemu chudobnejší obyvatelia nemajú ako dostať. Výsledkom je nerovnosť.
Zdroj: foto: usahealthsystem.com

Žiadne peniaze - žiadna starostlivosť v USA

Sociálne determinanty zdravia, ako sú vzdelanie, príjem a životné podmienky, výrazne ovplyvňujú zdravotné výsledky v oboch krajinách. Na Slovensku sú rozdiely v zdravotných výsledkoch medzi rôznymi sociálnymi skupinami menej výrazné ako v USA, avšak stále existujú. Napríklad, ľudia žijúci v menej rozvinutých regiónoch môžu mať horší prístup k zdravotnej starostlivosti a horšie zdravotné výsledky.

V USA sú sociálne determinanty zdravia výrazne prepojené s prístupom k zdravotnej starostlivosti. Osoby s nižším príjmom a nižším vzdelaním majú často horší prístup k zdravotnej starostlivosti a horšie zdravotné výsledky. Tieto rozdiely sú ešte výraznejšie medzi rôznymi rasovými a etnickými skupinami.

Na Slovensku je nedostatok zdravotníckeho personálu, najmä lekárov a sestier, čo ovplyvňuje kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Tento problém je spôsobený nízkymi platmi a pracovnými podmienkami, ktoré vedú k odchodu zdravotníkov do zahraničia.

V USA je zdravotnícky personál dobre vyškolený a vysoko kvalifikovaný, avšak nedostatok personálu môže byť problémom v niektorých oblastiach, najmä v rurálnych a nedostatočne obsluhovaných komunitách. Vysoké náklady na vzdelanie a pracovné zaťaženie sú tiež výzvami pre zdravotnícky personál v USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: ispor, MIT health, WHO, Reddit. titulná foto: usahealthsystem.com/unb.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies