Čína dúfa, že sa s EÚ dohodne na clách na elektrické vozidlá

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 16:39 • 2 min
Čína dúfa, že sa s EÚ dohodne na clách na elektrické vozidlá

PEKING - Čína dúfa, že rokovania s Európskou úniou (EÚ) v súvislosti s predbežnými clami na čínske elektrické vozidlá (EV), ktoré nadobudnú účinnosť 4. júla, povedú k "obojstranne prijateľnému riešeniu". Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu

slovakia

left justify in out

Peking chce, aby EÚ zrušila plány na zavedenie ciel na elektromobily vyrobené v Číne. Brusel dal však jasne najavo, že očakáva, že Čína príde na technické rokovania, ktoré sa uskutočnia tento týždeň, s plánom na "riešenie škodlivých dotácií" pre výrobcov elektrických vozidiel, ak majú rokovania priniesť výsledok.

Čína dlho odmietala obvinenia z nespravodlivých dotácií a tvrdila, že rozvoj jej odvetvia elektrických vozidiel je výsledkom výhod v oblasti technológií, trhu a priemyselných dodávateľských reťazcov.

"Pracovné tímy oboch strán v súčasnosti úzko a intenzívne komunikujú," povedal na pravidelnej tlačovej konferencii hovorca ministerstva obchodu Che Ja-tung.

"Dúfame, že EÚ a Čína budú postupovať rovnakým smerom a dosiahnu vzájomne prijateľné riešenie, aby sa zabránilo eskalácii obchodných sporov, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú hospodárske a obchodné vzťahy medzi Čínou a EÚ," dodal hovorca ministerstva obchodu Che Ja-tung.

Ministerstvo obchodu uviedlo tiež, že dostalo a preveruje materiály predložené v mene čínskeho elektronického priemyslu, ktoré sa týkajú vyšetrovania obchodných bariér v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: eurocarparts.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies