Čína v hlbokej kríze: Najtvrdšie opatrenia od čias COVIDu-19!

NETKY.SK • 25 September 2024, 09:51 • 2 min
Čína v hlbokej kríze: Najtvrdšie opatrenia od čias COVIDu-19!

Čínska ekonomika prechádza prudkým spomalením. Vláde sa ju nedarí znovu naštartovať. Centrálna banka prišla teda s rozsiahlymi opatreniami. Zahraniční ekonómovia upozorňujú, že ani tieto kroky nemusia stačiť.

slovakia

left justify in out

Čína robí všetko pre to, aby posilnila svoje upadajúce hospodárstvo. Ako uviedol denník The Guardian, centrálna banka krajiny teraz prišla s najväčším balíkom stimulov od skončenia pandémie COVID-19. Napríklad sa zníži objem peňazí, ktoré musia banky držať vo svojich rezervách. Poklesnúť majú aj úrokové sadzby. Čína zápasí najmä s dlhotrvajúcou krízou na trhu nehnuteľností. Čelí aj deflácii. Tá je brzdou celej ekonomiky.

 

Zvyšuje sa nezamestnanosť

Podľa denníka Washington Post je spomalenie ešte výraznejšie, než sa očakávalo. Krajina v tomto roku nedosiahne ani 5-percentný rast. Zvyšuje sa aj nezamestnanosť. Čínske akciové trhy na opatrenia reagovali pozitívne, informovala BBC. V Šanghaji a Hongkongu vzrástli akciové indexy za jediný deň o 4 percentá.

 

Lepšie neskoro ako nikdy

Niektorí odborníci ale tvrdia, že ohlásené kroky sú nedostatočné. "Opatrenia pravdepodobne prichádzajú príliš neskoro, ale lepšie neskoro ako nikdy," vyjadril sa hlavný ekonóm Natixis Gary Ng. "Potrebná je výraznejšia fiškálna podpora, nielen mierne zvýšenie vládnych výdavkov, ktoré sa v súčasnosti pripravuje," povedal Julian Evans-Pritchard, expert na čínsku ekonomiku z výskumnej spoločnosti Capital Economics.

 

Umlčanie domácich kritikov

Čína sa však snaží umlčať domácich kritikov, najmä tých, ktorí spájajú vodcu Komunistickej strany Si Ťin-pchinga priamo s jej hospodárskymi problémami. To sa vraj týka napríklad popredného ekonóma Ču Čeng-pchenga. Poukazuje na to denník The Telegraph. Tento dnes už bývalý člen Čínskej akadémie spoločenských vied bol zbavený všetkých svojich funkcií a zmizol z verejného života. Dôvodom mala byť práve kritika vedenia strany.

Si Ťin-pching
Si Ťin-pching
Zdroj: wallpaperaccess.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: The Telegraph, The Guardian, BBC, Washington Post, Foto: CNBC
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies