Čínsko-africký konsenzus o ekologickom raste a mieri je na pevných základoch, tvrdí kenský prezident

NETKY.SK • 12 September 2024, 14:21 • 2 min
Čínsko-africký konsenzus o ekologickom raste a mieri je na pevných základoch, tvrdí kenský prezident

NAIROBI - V súvislosti s rozvíjajúcou sa spoluprácou medzi Čínou a Afrikou sa obe strany zhodli na potrebe podporovať ekologický a inkluzívny rast, mier a civilizačný dialóg, uviedol v pondelok kenský prezident William Ruto.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre čínske médiá Ruto povedal, že hviezdny hospodársky rast Číny slúži ako inšpirácia pre africké krajiny v ich úsilí o spoločnú prosperitu, mier a stabilitu.

Keňa a Čína majú za sebou viac ako šesť desaťročí diplomatických vzťahov, ktoré priniesli významné úspechy vrátane výstavby moderných infraštruktúrnych projektov, ako je štandardná železnica Mombasa-Nairobi a rýchlostná cesta Nairobi, povedal Ruto.

Ruto poukázal na to, že s rozširovaním a spoluprácou oboch krajín vo verejnom sektore rastie dynamika aj v súkromnom sektore. "Hľadáme možnosti, ako by sa náš súkromný sektor mohol učiť a pracovať s odbornými znalosťami a poznatkami, ktoré Čína prenáša do nášho súkromného sektora," hovorí Ruto.

Napríklad Globálne obchodné centrum v Nairobi, do ktorého investovali Číňania, sa stalo orientačným bodom a prilákalo mnohé spoločnosti, aby investovali a začali podnikať v regióne, uviedol.

V dňoch 4. - 6. septembra sa zúčastnili na samite Fóra pre spoluprácu Číny a Afriky (FOCAC), ktorý sa konal v Pekingu v roku 2024.

Čína so svojou konkurenčnou výhodou v oblasti čistých technológií ponúka africkým krajinám model, ktorý by mohli nasledovať pri prechode na ekologickú a odolnú budúcnosť, povedal. "Náš kontinent disponuje 60 percentami obnoviteľnej energie na svete. Kombinácia našich obnoviteľných zdrojov energie a technológií obnoviteľnej energie z Číny bude výhodná pre obe strany," uviedol Ruto.

Globálna rozvojová iniciatíva, Globálna bezpečnostná iniciatíva a Globálna civilizačná iniciatíva, ktoré navrhla Čína, sú kľúčom k dosiahnutiu komplexnej prosperity, mieru a jednoty ľudstva, povedal Ruto.

"Naším spoločným postojom ako kontinentu je, aby sme spolupracovali s Čínou a zabezpečili, že tieto tri iniciatívy budú prínosom pre rozvoj nášho kontinentu," povedal.

Dodal, že krajiny globálneho Juhu, reprezentované Čínou a Afrikou, zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri tvorbe nových politík a právnych predpisov na podporu opatrení v oblasti klímy, reformy správy vecí verejných, podpory mieru a zabezpečenia dlhodobej stability v dôsledku hlbokých geopolitických zmien. "Je to pozitívny smer, pretože obohacuje zásobu nápadov, ktoré môžeme všetci využiť pri riešení globálnych výziev," povedal.

Prezident tiež privítal Číňanov, aby navštívili Keňu a spoznali jej bohaté turistické zdroje, od oceánu po národnú rezerváciu Maasai Mara a horu Mount Kenya, ako aj všetky krásy a kultúru krajiny. Podľa jeho slov to pomáha upevňovať vzťahy medzi oboma národmi podporovaním kultúrnych výmen a spoznávaním rôznych civilizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Li Yahui
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies