Čínsky prezident Si Ťin-pching prisľúbil podporu pre Afriku vo výške 50 mld. dolárov počas nasledujúcich 3 rokov + VIDEO

NETKY.SK • 5 September 2024, 18:29 • 2 min
Čínsky prezident Si Ťin-pching prisľúbil podporu pre Afriku vo výške 50 mld. dolárov počas nasledujúcich 3 rokov + VIDEO

PEKING - Čínsky líder Si Ťin-pching vo štvrtok kritizoval úlohu západných mocností v rozvoji Afriky, keď vystúpil pred lídrami a zástupcami približne 50 afrických krajín na fóre, ktorého cieľom je posilniť vzťahy Pekingu na tomto kontinente.

slovakia

left justify in out

"Západný modernizačný proces priniesol mnohým rozvojovým krajinám hlboké utrpenie," povedal Si v hlavnom prejave na slávnostnom otvorení Fóra o čínsko-africkej spolupráci vo Veľkej sále ľudu v Pekingu.

Si označil Čínu za preferovaného rozvojového partnera Afriky a prisľúbil, že počas nasledujúcich troch rokov poskytne tomuto kontinentu pôžičky a investície vo výške 360 miliárd jüanov (50 miliárd USD).

Výrazné zvýšenie financovania zo strany druhej najväčšej ekonomiky sveta prichádza po tom, ako Peking počas pandémie koronavírusu spomalil svoje investície v Afrike.

Prezident Si povedal, že Čína je pripravená spolupracovať s Afrikou na podpore 10 oblastí partnerstva vrátane vojenstva, vzdelávania a odbornej prípravy, obchodu, rozvoja poľnohospodárstva a obnoviteľných zdrojov energie.

Povedal, že všetky africké štáty, ktoré majú diplomatické vzťahy s Pekingom, by mali povýšiť svoje vzťahy na "komplexné strategické partnerstvo".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Foto: Reuters / Florence Lo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies