Čo robil útočník pred streľbou na Trumpa? Trénoval, potom kupoval rebrík a náboje

NETKY.SK • 16 Júl 2024, 18:09 • 2 min
Čo robil útočník pred streľbou na Trumpa? Trénoval, potom kupoval rebrík a náboje

Čo robil dvadsaťročný útočník posledných štyridsaťosem hodín predtým, než strieľal na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa? Vybral sa trénovať na strelnici, v obchode pre domácich majstrov si kúpil päťmetrový rebrík, pripravil si výbušniny a päťdesiat nábojov - to už FBI vie. Motív na streľbu zostáva aj naďalej v rovine špekulácií.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia v utorok pokračujú v pátraní po motíve útoku na Trumpa. Zostavujú časovú os z posledných hodín pred atentátom, a zaujímajú sa o všetky aktivity dvadsaťročného Thomasa Matthewa Crooksa. Zatiaľ FBI vie, že dvadsaťročný muž konal sám, pričom strieľal z pušky v štýle AR, ktorú legálne zakúpil jeho otec. Čo ale atentátu predchádzalo?

Pár hodín predtým, než začal paľbu, sa útočník zastavil na mnohých miestach vo svojom rodnom meste na predmestí Pittsburghu.

V piatok sa vydal trénovať na strelnici Clairton Sportsmen's Club. On aj jeho otec boli jeho členmi. Strelnica sa nachádza asi 25 minút jazdy autom od ich domu, píše CNN. Podľa analýzy jej satelitných snímok je dlhá zhruba 200 metrov - teda dlhšia ako vzdialenosť medzi strelcom a Trumpom, keď na bývalého prezidenta strieľal.

Druhý deň ráno sa Crooks vydal do predajne Home Depot, kde si kúpil päťmetrový rebrík. Hovorca spoločnosti Home Depot vo vyhlásení uviedol, že "predajňa odsudzuje násilie proti bývalému prezidentovi Trumpovi av myšlienkach je s ním, ďalšími obeťami sobotných strašných udalostí a ich rodinami".

 

Ozbrojené zložky sa pohybujú počas mítingu Donalda Trumpa 13. júla 2024 v Butleri v Pensylvánii.
Ozbrojené zložky sa pohybujú počas mítingu Donalda Trumpa 13. júla 2024 v Butleri v Pensylvánii.
Zdroj: Salon.com / Getty Images / Anna Moneymaker

Z vyšetrovania však zatiaľ nie je jasné, či Crooks pri útoku rebrík skutočne použil. Rovnako ako muníciu, ktorú zakúpil toho istého dňa. Malo ísť o päťdesiat kusov nového streliva z obchodu v Allegheny Arms and Gun Works.

Isté je zatiaľ to, že útočník strieľal z pušky typu AR. Podľa záznamov pensylvánskej štátnej polície bola puška jednou z viac ako dvadsiatich strelných zbraní registrovaných na staršieho z Crooks uložených v rodinnom dome. Všetky zbrane kúpil legálne.

Po nákupe streliva a rebríka už sa Crooks mladší vydáva svojim vozidlom Hyundai Sonata asi na hodinovú cestu do Butleru na zhromaždení. V kufri auta mal podľa FBI ukryté improvizované výbušné zariadenie, ktoré bolo napojené na vysielač. Podľa zdroja z bezpečnostných zložiek mohol byť jeho útok ešte ničivejší: strelec podľa nich mohol plánovať odpálenie na diaľku. Počas streľby by tak ľahko odviedol pozornosť. Zatiaľ však nie je jasné, ako Crooks výbušné zariadenia zostavil. Vyšetrovatelia v jeho histórii vyhľadávania na internete nenašli žiadne známky toho, že by skúmal, ako podomácky vyrobiť výbušniny.

 

Motív? Stále nejasný...

Aj niekoľko hodín po streľbe však vyšetrovateľa zaráža nedostatok stôp, ktoré by viedli k zisteniu možných motívov. Podľa CNN prezrela FBI jeho telefón, počítač aj história vyhľadávania. A nenašla nič neobvyklé – iba záľubu v programovaní a počítačových hrách. FBI už tiež prehľadala celý byt a vypočula rodinu aj priateľov.

Zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že išlo o politický alebo ideologický čin. Naopak. Nálezy skôr nabádajú k ďalším a ďalším otázkam.

Strelcovi rodičia, ktorí s orgánmi činnými v trestnom konaní od streľby spolupracujú, vyšetrovateľom oznámili, že Crooks nemal podľa všetkého veľa priateľov a nezdalo sa ani, že by mal akékoľvek vyhranené politické názory, alebo že by sa dokonca o politiku aktívne zaujímal. Vyšetrovatelia však dodávajú, že celá rodina nemala veľký prehľad o tom, čo sa v živote ich syna odohráva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: : AP / Bethel Park School District / Gene J Puskar
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies