Demänovská ľadová jaskyňa: Vráti sa ľad naspäť?

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 14:03 • 2 min
Demänovská ľadová jaskyňa: Vráti sa ľad naspäť?

BRATISLAVA - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR dúfa, že do Demänovskej ľadovej jaskyne sa ľad ešte vráti. V súčasnosti je to podmienené nástupom poctivých mrazivých zím. Dobšinská ľadová jaskyňa je aj napriek nepriazni klímy stále impozantným podzemným ľadovým kráľovstvom. Ochranári o tom informovali na svojom webe.

slovakia

left justify in out

Demänovská ľadová jaskyňa pred časom stratila aj posledné zvyšky svojej ľadovej výplne. ŠOP tvrdí, že o ústup ľadu sa pričinili klimatické zmeny. 

"Aj v čase opätovného sprístupňovania jaskyne v rokoch 1949 až 1952 bol stav jej ľadovej výplne žalostný, ale vďaka priazni počasia a vhodným opatreniam jaskyňa opäť získala svoju stratenú ľadovú pýchu," skonštatovali ochranári. Návštevníkom má však podľa nich stále čo ponúknuť, napríklad bohatú históriu, mohutnú výzdobu či nálezy dračích kostí.

Dobšinská ľadová jaskyňa má objem ľadu 110 000 kubických metrov. 

"Napriek tomu, že nepriaznivá klimatická situácia ľadu v jaskyni najmä ľadovým stĺpom zdobiacim Veľkú sieň rozhodne neprospieva, podzemný ľadovec jaskyne nie je ohrozený," uviedla ŠOP.

Návštevníkov tejto jaskyne privítajú rozsiahle ľadové plochy Malej a Veľkej siene. Na prehliadkovej trase prekonajú podľa ŠOP dva ľadové tunely vyrazené v podzemnom ľadovci a dostanú sa až na jeho úpätie, kde ich môže zaujať vrstevnatosť podzemného ľadovca.

Ochranári zároveň pripomenuli, že po rekonštrukcii osvetlenia a elektroinštalácie môžu ľudia navštíviť Demänovskú jaskyňu slobody. Okrem tradičného prehliadkového okruhu znovu otvárajú aj Veľký okruh. 

"Ide o časovo aj kondične náročnejšiu prehliadku, ktorá trvá viac než hodinu a pol, pričom návštevníci v podzemí prekonajú trasu dlhú až 2150 metrov s mnohými stúpaniami a klesaniami a veľkým množstvom schodov," priblížili ochranári.

Doplnili, že počet účastníkov prehliadky Veľkého okruhu je značne limitovaný prevádzkovými možnosťami, preto odporúča jeho návštevu len tým najzarytejším milovníkom podzemia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štátna ochrana prírody SR, Foto: FB/Štátna ochrana prírody SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies