Demokrati vzdali hold Bidenovi, ten kritizoval Trumpa + VIDEO

NETKY.SK • 20 August 2024, 08:35 • 2 min
Demokrati vzdali hold Bidenovi, ten kritizoval Trumpa + VIDEO

CHICAGO - Volebný zjazd americkej Demokratickej strany v pondelok večer začal prejavom prezidenta USA Joea Bidena, ktorý sa obzeral za svojím pôsobením a zároveň odovzdával vedenie strany do rúk svojej viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Biden okrem vyzdvihovania Harrisovej ostro kritizoval lídra Republikánskej strany a svojho predchodcu Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Harrisová oficiálne prijme nomináciu na záver zjazdu vo štvrtok, v pondelok ju v horlivých prejavoch podporilo niekoľko význačných členov strany vrátane bývalej ministerky zahraničia Hillary Clintonovej. Rečníci tiež ďakovali Bidenovi za jeho vodcovstvo a sálou v Chicagu sa opakovane rozliehal pokrik "milujeme Joea".

"Vybrať si Kamalu (ako viceprezidentku) bolo moje úplne prvé rozhodnutie, keď som sa stal naším nominantom (v roku 2020). A bolo to najlepšie rozhodnutie za celú moju kariéru," povedal 81-ročný prezident, ktorý vo vrcholnej politike pôsobí vyše 50 rokov. Hneď na úvod svojho zhruba hodinového prejavu sa publika spýtal, či sú pripravení zvoliť Harrisovú do Bieleho domu, a odpoveďou mu bol búrlivý jasot.

Biden pôvodne mal byť tým, koho demokrati na predvolebnom zjazde oficiálne označia za kandidáta do novembrových prezidentských volieb. Pred mesiacom ale niekdajší senátor a viceprezident boj o znovuzvolenie vzdal po tom, čo jeho veľmi zlý výkon v debate s Trumpom vyvolal paniku v Demokratickej strane ohľadom kondície najstaršieho prezidenta v dejinách USA. Pozíciu kandidáta rýchlo prevzala Harrisová, ktorá nomináciu formálne prijme vo štvrtok na záver zjazdu.

Na Bidena na ňom zostala rola akéhosi "predskokana", agentúra AP jeho prejav označila za rozlúčkový. "Milujem tú prácu (prezidenta), ale svoju krajinu milujem ešte viac," vyhlásil Biden v narážke na rozhodovanie o odstúpení z volieb. "Amerika, dal som ti zo seba to najlepšie," dodal potom na záver prejavu. Biden v ňom nešetril kritikou na adresu Trumpa, ktorý sa o Biely dom stretne s Harrisovou. Označil ho za "lúzra", klamára a tiež ako usvedčeného zločinca, v odkaze na májový odsudzujúci verdikt poroty v New Yorku. Pripomenul tiež vpád Trumpových stúpencov do sídla Kongresu či jeho nelichotivé slová o padlých amerických vojakoch. "Kto si sakra myslí, že je?" zvolal Biden.

USA sa podľa neho nachádzajú v kľúčovom dejinnom okamihu, keď rozhodnutie voličov určí vývoj nielen na domácej scéne, ale aj v zahraničí na ďalšie desaťročie. Apeloval na voličov, aby pomohli Harrisovej k víťazstvu, aby mohla "ďalej viesť Ameriku dopredu". "Urobili sme neuveriteľný pokrok, ale stále nám zostáva práca," povedal.

Pred Bidenom sa ujala slova aj jeho manželka Jill Bidenová, ktorá vyzdvihla jeho rozhodnutie vzdať sa ďalšej kandidatúry. Uviedla, že aj vďaka tomu sa do neho "stále znova zamilováva". Na pódiu bol krátko aj manžel Harrisovej Doug Emhoff.

Bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, ktorú tiež privítal búrlivý potlesk, vyzdvihla schopnosti Harrisovej a jej príležitosť prelomiť "najvyšší a najtvrdší sklenený strop" a stať sa prvou americkou prezidentkou. Úspech Harrisovej by podľa exministerkyne otvoril mnohé možnosti všetkým ženám. Sama Clintonová bola v roku 2016 demokratickou kandidátkou, ale prehrala s Trumpom.

Pred 76-ročnou Clintonovou na pódiu vystúpila 34-ročná newyorská poslankyňa Alexandria Ocasiová-Cortezová a rozdiel veku oboch političiek ukázal záber Demokratickej strany, uviedla agentúra AP. Ocasiová-Cortezová podporila Harrisovú a aj z jej úst zaznela v ten večer vôbec prvá zmienka o vojne v Pásme Gazy, pričom podpora Izraela Demokratickú stranu rozdeľuje.

K veľkým témam v kampani Harrisovej patrí presadenie práva na potrat v USA, ktoré republikánske štáty značne obmedzili. Na kongrese vystúpili tri ženy, ktorých zdravie poškodili tieto zákazy. Demokrati tiež premietli video, na ktorom sa Trump chváli, že tieto zákazy presadil.

Biden hovoril zreteľne a energicky, ale jeho hodinu trvajúci prejav viedol k sklzu v celkovom programe. Kvôli hodinovému oneskoreniu bolo napríklad zrušené hudobné vystúpenie amerického legendárneho speváka a gitaristu Jamesa Taylora. Prejavy boli také dlhé a trvali do noci, že pred koncom toho Bidenova časť delegátov odišla zo sály, popísala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, AP, Foto: AP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies