Desať najhorších zlozvykov, ktoré vás oberajú o zdravý spánok

NETKY.SK • 27 September 2024, 10:03 • 2 min
Desať najhorších zlozvykov, ktoré vás oberajú o zdravý spánok

Spánkom strávime približne tretinu svojho života, no mnohí z nás stále nevedia, ako správne na spánok tak, aby nás dostatočne občerstvil, vyživil, dal nám oddych a energiu.

slovakia

left justify in out

Spánok je alfou a omegou našich životov, je zdrojom zdravia pre naše telo, psychiku, nervy, mozog. Bez spánku nie sme šťastní, zdraví, aktívni, výkonní, tvoriví ani spokojní.

Podľa viacerých prieskumov expertov na spánok za veľkou mlákou aj v Európe približne iba dve tretiny ľudí venuje spánku dostatočný počet hodín (minimálne 6, optimálne 7-9 hodín). Možno to nemusíme pociťovať hneď, no ak dlhodobo v našich životoch spánok absentuje, môže to mať vážne zdravotné dôsledky najrôznejšieho charakteru.

Nedostatočný spánok sa spája s horšou koncentráciou, poruchami pamäti, pocitom depresie a podráždenosti, ale aj s množstvom fyzických ochorení vrátane zhoršeného imunitného a hormonálneho systému.

Navyše, ak si aj doprajeme dostatočný počet hodín na nočný oddych, často robíme všetko preto, aby to bol spánok plytký, prerušovaný, a teda nie dostatočne výživný.

 

 

Obrazok
Zdroj: verywellmind.com

Iste, nie vždy za to môžeme my sami. Hotovým utrpením sú hluční susedia s pravidelnými nočnými žúrkami, alebo takí, ktorí, naopak – buntošia už o štvrtej, piatej ráno. Všeobecne sa horšie spáva v štvrtiach so zvýšeným násilím a kriminalitou, menej kvalitný spánok podľa výskumov majú ľudia, ktorí majú viac zamestnaní, sú neustále preťažení, nedokážu zastaviť svoju myseľ od starostenia, sú prehnane úzkostliví.

Horší spánok budete mať určite vtedy, ak nemáte v živote žiadnu adekvátnu fyzickú námahu, šport, pohyb. No platí to aj v prípade, ak neviete zamestnať niečím zmysluplným a radostným svoj mozog, dušu, ak sa z ničoho neradujete, neviete do niečoho pohrúžiť. Inými slovami – nuda a prázdnota spôsobujú prázdny spánok.

Popri týchto základných zásadách, spojených s celkovou kvalitou života existuje aj niekoľko veľmi jednoduchých, pragmatických a praktických vecí, na ktoré možno nedbáte, a tak vás oberajú o dobrý spánok. Tu sú:

1. Neviete, koľko spánku vlastne potrebujete
Ľudia dôležitosť spánku vo svojom živote často podceňujú. Vo všeobecnosti sa pokladá za dostatočne zdravý a potrebný čas 7-9 hodín spánku. To by malo platiť na väčšinu populácie. No keďže vo všetkom existujú výnimky, aj tu treba nájsť svoj optimálny režim a čas. Margaret Thatcherová spávala 4 hodiny denne. Iným treba desať hodín. Počúvajte svoje telo a zistite, koľko spánku od vás potrebuje na dobrý život.


2. Príliš veľa alebo málo jedla
Naše stravovanie je s kvalitou nášho spánku mimoriadne úzko prepojené. Z ťažkých jedál tesne pred spaním môžu plynúť ťažké, až strašidelné sny. S preplneným žalúdkom sa všeobecne zaspáva zle. Na druhej strane, niekomu ruší spánok aj prílišný hlad. Nájdite si ten správny čas pred večierkou, kedy sa najesť, ale aj čoho a koľko.

Obrazok
Zdroj: foodandwine.com

3. Obrazovky a spánok sú nepriatelia
Ak z postele dovidíte na svoju obrovskú televíziu a myslíte si, ako perfektne to máte zariadené, mýlite sa. Obrazovky – či už počítača, alebo televízie, sú najväčší nepriatelia spánku. Vypnúť všetky prístroje a najlepšie ich aj nechať v inej miestnosti je to najlepšie, čo môžete pred spaním urobiť.

4. Pokojný spánok chce pokojnú dušu
Ak ste mali rušný deň, príliš veľa zážitkov, doprajte si určitú prechodnú fázu od aktivít smerom do postele. Prísť domov z koncertu, ukončiť prácu, ťažký rozhovor a hneď chcieť ísť spať nie je dobrý nápad. Naše telo a myseľ nie je televízia, nevypnete ju na jedno stlačenie. Odporúča sa cca hodinu pred spánkom zvoľniť, spomaliť, venovať sa iba niečomu neproduktívnemu, pomalému, nenáročnému. Teda ani žiadny šport tesne pred spaním!

5. Príliš veľa „šlofíkov“
Ste aj vy typ, ktorý si hocikedy počas dňa rád „schrupne“, keď to naňho príde? Proti gustu žiadny dišputát. No práve príliš veľa zdriemnutí cez deň môže spôsobiť, že večer nebudete môcť zaspať. Vaše telo jednoducho nie je unavené, lebo ste mu dali odpočinúť cez deň! Iste, netreba to preháňať a presilovať sa, no nezastavujme sa cez deň po každej aktivite na malý spánok. Telo musí byť prirodzene a zdravo unavené, keď sa máme zdravo vyspať.

6. Posteľ ako práca
Winston Churchill vraj z postele riadil krajinu, študoval, plánoval, Frida Khalo tam zas namaľovala svoje najkrajšie obrazy... Znie to síce romanticky a obdivne, no odborníci sa zhodujú na tom, že ak chcete mať zdravý spánok, posteľ by nemala byť zároveň vaším pracovným a kreatívnym prostredím.

Obrazok
Zdroj: parade.com

7. Spánok sa nedá dohnať
Mnohí spánok počas pracovného týždňa flákajú, pretože si myslia, že to dobehnú cez víkend. Ak ste workholici, ktorí nevedia prestať pracovať ani v noci a hovoríte si, že na spánok je predsa sobota a nedeľa, mýlite sa. Spánok sa skrátka nedá dohnať! Nič také, ako naakumulovaný spánok neexistuje. Ak ste sami seba okradli o spánok jeden deň, už ten jeden raz sa počíta a nikdy to už telu a zdraviu nevrátite, aj keby ste prespali celý víkend.

8. Majte spánkový režim
Najlepšie pre kvalitný spánok je mať svoju spánkovú rutinu. To znamená, chodiť spať aj vstávať v približne rovnakom čase. Telo si navykne a za takúto zdravú pravidelnosť sa vám určite odvďačí.

9. Kofeín a alkohol
Nič nové pod slnkom. Kávičkovanie počas dňa určite nášmu spánku nijako nepomôže. Ak trpíte plytkým spánkom, určite si dávajte pozor na kávu poobede. Alkohol je kapitola sama o sebe. Ak sa vám už po nejakej opici podarilo zaspať a máte dojem, že alkohol vás skôr utlmuje, nenechajte sa oklamať, alkohol nás síce dokáže zložiť a vypnúť, no takýto spánok rozhodne nie je zdravý a plnohodnotný.

10. Nestrachujte sa o spánok!
Vážne. Je dobré chcieť urobiť všetko pre to, aby ste dosiahli kvalitnejší spánok. No – paradoxne  - niekedy nás oň môže obrať práve prílišné starostenie sa, či všetko robíme na sto percent správne. Uvoľnite sa, počúvajte svoje telo, zdravý sedliacky rozum, doprajte cez deň duši aj telu veľa radosti, zdravých kontaktov, impulzov, pohybu, a večer ani nepomyslíte na strach zo zlého spánku. Pretože čím zdravší život a stav našej duše, tým lepší bude aj náš spánok...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: beliefnet.com, Foto: genomind.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies