Deti a školský stres: Ako rozpoznať a zvládnuť príznaky úzkosti po prázdninách

NETKY.SK • 29 August 2024, 14:45 • 2 min
Deti a školský stres: Ako rozpoznať a zvládnuť príznaky úzkosti po prázdninách

Po dlhých prázdninách sa mnohé deti ťažko adaptujú na školské povinnosti, čo môže viesť k stresu a úzkosti. Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje rodičov a učiteľov na varovné príznaky, ako sú bolesti hlavy či poruchy spánku, a ponúka rady, ako deťom pomôcť. Odporúča otvorenú komunikáciu, podporu a, ak je to potrebné, vyhľadanie školského psychológa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zvyknúť si na povinnosti po dvojmesačných prázdninách môže byť náročné pre deti, ktoré môžu zažívať stres a úzkosť.

Pomôcť v tejto situácii majú rodičia aj učitelia.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) to uviedol na svojom webe. Upozornil, že pri dlhodobom neriešenom strese hrozí u dieťaťa vznik psychosomatických ochorení, ako sú bolesti hlavy, tráviace ťažkosti či poruchy spánku.

"Na stres prispieva napríklad zvýšená kritika, veľké zaťaženie pamäti či ohromné množstvo faktografie. Tieto faktory často vedú k preťaženosti žiaka, poklesu výkonnosti a nástupu stresových stavov," poznamenal ÚVZ.

V tejto súvislosti spomenul špecifické príznaky stresového stavu žiaka. Jedným z nich je, že školák prestáva hovoriť o škole a dáva rodičom len potrebné informácie, na ktoré sa sami spýtajú.

Nezvyčajné prerieknutia a neobratnosti v jednoduchých motorických zručnostiach sú tiež znaky stresu.

Príznakom je aj sťažený optimálny výkon, vyvolaný preťažením žiaka množstvom úloh, ktoré musí riešiť v časovej tiesni.

Podľa odborníkov by rodič mal v tejto situácii s dieťaťom hovoriť o jeho starostiach bez irónie, nemal by ho kritizovať a vyčítať mu nedostatky.

"Treba dať najavo pochopenie a vieru v zlepšenie situácie. Rodič by mal dbať na dostatok spánku, pohyb na čerstvom vzduchu a zdravú výživu dieťaťa a pomáhať s plánovaním a organizovaním času," dodal ÚVZ.

Je dôležité si tiež overiť, či vysoká mimoškolská aktivita nespôsobuje dieťaťu stres.
Pedagógom sa odporúča overiť aj množstvo stresov z blízkeho prostredia. "Ak príznaky stresu neustupujú ani po snahe rodičov a učiteľov, je nevyhnutné vyhľadať školského psychológa," uzavrel ÚVZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: ÚVZ, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies