Deväť obetí pri izraelskom nálete na Beirút: Cieľom útoku bolo zdravotné stredisko napojené na Hizballáh + VIDEÁ

NETKY.SK • 4 Október 2024, 10:07 • 2 min
Deväť obetí pri izraelskom nálete na Beirút: Cieľom útoku bolo zdravotné stredisko napojené na Hizballáh + VIDEÁ

BEJRÚT - Pri izraelskom leteckom útoku na budovu v centre Beirútu zahynulo deväť ľudí a 14 ďalších utrpelo zranenia, informovali libanonskí predstavitelia. Útok zasiahol viacposchodový blok s zdravotným strediskom napojeným na Hizballáh a bol označený izraelskou armádou ako "presný". Tento incident naznačuje rozšírenie izraelskej ofenzívy proti Hizballáhu, keďže počet južných miest s výzvami na evakuáciu sa zvýšil na 70.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pri izraelskom nálete na budovu v centre Bejrútu zahynulo deväť ľudí a 14 bolo zranených, informovali libanonskí predstavitelia. Vo viacposchodovom bloku v Bachure sa nachádzalo zdravotné stredisko napojené na Hizballáh, ktoré bolo podľa izraelskej armády zasiahnuté "presným" útokom.

Najnovšie varovania vo štvrtok zvýšili počet južných miest, na ktoré sa vzťahujú výzvy na evakuáciu, na 70 a zahŕňali hlavné mesto provincie Nabatieh, čo naznačuje, že sa blíži ďalšia izraelská vojenská operácia proti libanonskej ozbrojenej skupine Hizballáh.

Izraelská armáda vyhlásila, že zasiahla spravodajskú centrálu skupiny napojenej na Irán v Bejrúte v rámci série útokov na libanonské hlavné mesto.

Izraelské stíhačky "zasiahli ciele patriace spravodajskej centrále Hizballáhu v Bejrúte vrátane teroristických operátorov patriacich k tejto jednotke, prostriedkov na zhromažďovanie informácií, veliteľských centier a ďalšej teroristickej infraštruktúry", uviedla armáda vo vyhlásení.

Pri izraelskom leteckom útoku na budovu v centre Beirútu zahynulo deväť ľudí a 14 ďalších utrpelo zranenia, informovali libanonskí predstavitelia.
Pri izraelskom leteckom útoku na budovu v centre Beirútu zahynulo deväť ľudí a 14 ďalších utrpelo zranenia, informovali libanonskí predstavitelia.
Zdroj: BBC

Ide o prvý izraelský útok v blízkosti centra Bejrútu - len niekoľko metrov od libanonského parlamentu. Počas noci došlo k piatim ďalším náletom na ciele na južnom predmestí Dahíja.

Stalo sa tak po tom, čo Izraelské obranné sily (IDF) oznámili, že v bojoch na juhu Libanonu zahynulo osem vojakov, čo sú prvé straty od začiatku pozemných operácií proti Iránom podporovanej ozbrojenej skupine Hizballáh.

Dorsa Džabaríová z Al-Jazeera v reportáži z Bejrútu uviedla, že útok naznačuje, že Izrael rozširuje svoje útoky na Libanon. "Dnes sme boli na mieste - bol tam absolútny chaos a deštrukcia," povedal Džabaríová.

Izrael po takmer roku cezhraničných bojov vyvolaných vojnou v Gaze prešiel do ofenzívy a tvrdí, že chce zabezpečiť bezpečný návrat obyvateľov pohraničných oblastí, ktorí boli vysídlení v dôsledku útokov Hizballáhu.

Hizballáh je šiitská islamistická politická, vojenská a spoločenská organizácia, ktorá má v Libanone značnú moc. Izrael, USA, Spojené kráľovstvo a ďalšie krajiny ju označujú za teroristickú organizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, BBC, Foto: Financial Times / AP / Hassan Ammar
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies