Diplomatický debakel mierovej konferencie o vojne na Ukrajine. Nie všetci sa zhodli (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 13:22 • 2 min
Diplomatický debakel mierovej konferencie o vojne na Ukrajine. Nie všetci sa zhodli (komentár Iva Samsona)

V sobotu a v nedeľu (15. - 16. júna) sa vo Švajčiarsku, v malom meste na úpätí Álp – v Bürgenstocku – konala už dlhšie plánovaná konferencia („samit“), ktorá rokovala o vojne na Ukrajine. Iniciátorom bol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ten na toto stretnutie svetových lídrov alebo ich zástupcov pozval doslovne celý svet. Neoslovil Rusov, konkrétne prezidenta Putina. Zavolať ho by bolo asi rovnaké,, ako pozvať kedysi Adolfa Hitlera vo februári 1945 na konferenciu do Jalty. Putin by navyše ani nemohol do Švajčiarska pricestovať, pretože naňho v Haagu vydali medzinárodný zatykač pre vojnové zločiny.

slovakia

left justify in out

Na niektoré krajiny sa ukrajinsko-švajčiarska strana obrátila, ale ich zástupcovia pozvanie neprijali. Čínska ľudová republika tam poslala len podradných diplomatických úradníkov, Brazília iba„pozorovateľov“. Ale predsa len, zišli sa tam reprezentanti vyše deväťdesiatich štátov sveta (len tak na okraj, vo svetovej organizácii OSN má zastúpenie 193 krajín). Nepricestoval ani americký prezident Joe Biden, namiesto seba tam delegoval viceprezidentku Kamilu Harrisovú.

 

Rozpor nie až tak medzi Západom a Východom, ale medzi severom a juhom

Boli to spravidla západné krajiny, ktoré presadili inak veľmi kompromisný text záverečného vyhlásenia odsudzujúceho útok na Ukrajinu z roku 2022 ako inváziu.

Podľa záverečného dokumentu má Rusko Ukrajine vrátiť unesené deti z východnej a južnej Ukrajiny (podľa Kyjeva činí ich počet 20. 000), Ukrajina má právo na územnú celistvosť svojho územia“ (Krym sa špecificky nespomína, ale ani nevylučuje), lenže chýba množstvo konkrétnych detailov: Kedy? Za akých podmienok? Absentuje aj výzva na okamžitý odchod ruských jednotiek. A aké bude finančné odškodné za zničenú východnú a južnú Ukrajinu? A aké za zabitých Ukrajincov? Právo na užívanie ukrajinského jazyka na celom území Ukrajiny (s právom ruštiny ako regionálneho jazyka) a o zastavení rusifikácie na východnej a južnej Ukrajine? Tieto otázky boli agende konferencie veľmi vzdialené. O tejto téme tam nie je vôbec, ale vôbec nič. O genocídnych brutalitách ako vraždenie civilistov v Buči a inde, znásilňovaní a vybombardovaní miest ako Mariupol alebo Bachmut ani slovo.

Záverečná deklarácia aj vynechala právo Ukrajiny zvoliť si členstvo v Severoatlantickej aliancii. Pravda, takmer drvivá väčšina záverečnú rezolúciu podporila. Ukázal sa však nesúlad medzi svetovým „severom“ a svetovým „juhom“. K deklarácii, akokoľvek´kompromísnickej´, odmietli pripojiť svoj podpis zástupcovia Číny, Indonézie, Saudskej Arábie, Juhoafrickej republiky, Spojených arabských emirátov, Thajska, Indie a Mexika. A to je len výber z prvých informácií agentúr AFP a Reuters. Slovensko sa ako člen EÚ a NATO správalo diplomaticky korektne. Pridalo sa ako signatár.

Ukrajinský prezident hovorí počas medzinárodného sumitu vo švajčiarskom Bürgenstocku.
Ukrajinský prezident hovorí počas medzinárodného sumitu vo švajčiarskom Bürgenstocku.
Zdroj: Aargauer Zeitung / EPA / Urs Flüeler

Postoj Ruska, ktoré sa na samite nezúčastnilo (organizátori ho tam nechceli), sa dal očakávať. Rusko od počiatku „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine v roku 2022 bleskovo ovládlo asi pätinu ukrajinského územia, hlavné mesto sa mu však dobyť nepodarilo. Odvtedy Rusi, ktorí na tento front doteraz nasadili už takmer trištvrte milióna vojakov (to pripustil aj prezident Vladimír Putin), váhavo postupujú alebo ustupujú od dediny k dedine. Ukrajinská protiofenzíva v roku 2023/2024 však nebola úspešná, bol to vojenský „prepadák“.

Moskva sa tejto konferencii vysmievala už týždne pred jej zvolaním.„Nikto z účastníkov nevie, o čo na tejto tzv. mierovej konferencii ide“ (AFP, Reuters), vyhlásil už pred jej začatím bývalý ruský prezident a pravá ruka súčasného prezidenta Dmitrij Medvedev.

Sám ruský prezident, ktorý sa usiloval odradiť od účasti čo najviac krajín, si z tejto „smiešnej“ konferencie už týždeň pred jej otvorením nerobil ťažkú hlavu:„Mier nie je možný, ak Ukrajina neprijme pričlenenie štyroch území" (Luhanska, Donecka, Chersonska, Záporožia) k Rusku. Ukrajinská strana už pred otvorením samitu otvorene signalizovala, že odmieta vyjednávať v „jazyku ultimáta“.

 

Šalamún by si mädlil ruky


Sme vo sfére diplomacie, kde sa slovo veľmi zvažuje a primerane k tomu sa uvažuje aj nad zneužitím každého výrazu. Záverečná deklarácia zo švajčiarskeho Bürgenstocku je plná nič nehovoriacich fráz a nudného politického jazyka, napr.: „Vojna na Ukrajine spôsobuje rozsiahle ľudské utrpenie a ničenie“. Niektoré pasáže záverečného vyhlásenia vedia byť aj vtipné:„Je potrebný dialóg medzi obomi stranami“. Kruci, v Bürgenstocku objavili Ameriku. Len sa v záverečnom vyhlásení z Bürgenstocku nedozvieme, kto to „rozsiahle ľudské utrpenie a ničenie“ začal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: NZZ / Reuters / Michael Buholzer
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies