Francúzsko požiadalo FBI o pomoc pri vyšetrovaní sabotáže na linky TGV

NETKY.SK • 8 August 2024, 19:45 • 2 min
Francúzsko požiadalo FBI o pomoc pri vyšetrovaní sabotáže na linky TGV

PARÍŽ - Polícia vo Francúzsku požiadala americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) o pomoc v prípade vyšetrovania júlovej sabotáže na vysokorýchlostnú železničnú sieť krátko pred otváracím ceremoniálom letných olympijských hier v Paríži. Napísala o tom v utorok agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na dva nemenované zdroje.

slovakia

left justify in out

Francúzski vyšetrovatelia sa obrátili so žiadosťou na FBI po tom, čo mediálne organizácie vrátane Reuters obdržali e-mail, ktorý podľa polície mohli zaslať páchatelia sabotáže.

Odosielateľ e-mailu otvorene neprevzal zodpovednosť za vykonanie činu, podľa Reuters v ňom však vyjadruje pocity krivdy vrátane kritiky francúzskeho zbrojárskeho, energetického a jadrového sektora a kritizuje tiež vysokorýchlostnú sieť TGV ako výhodnú len pre "niekoľko privilegovaných ľudí".

V podpise elektronickej pošty je uvedená "nečakaná delegácia" a bola odoslaná z adresy riseup.net - skupiny so sídlom v Spojených štátoch, ktorá na svojej webovej stránke uvádza, že poskytuje "komunikačné a počítačové zdroje pre spojencov zapojených do boja proti kapitalizmu a iným formám útlaku".

Vzhľadom na sídlo skupiny riseup.net v USA francúzska polícia požiadala FBI, aby naliehala na túto organizáciu a identifikovala majiteľa e-mailového účtu, spresnili dva oboznámené zdroje pre agentúru Reuters.

Francúzska polícia dosiaľ nezadržala nikoho v súvislosti so sabotážou na štyri linky TGV, ktoré mierili do francúzskej metropoly. Záškodníci v noci na 26. júla pomocou zápalných zariadení spôsobili chaos v cestovaní niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom parížskej olympiády. Úrady podozrievajú francúzske krajne ľavicové skupiny, zatiaľ však nevylúčili ani zahraničné zasahovanie.

Jeden zo zdrojov povedal, že polícia pracuje aj s možným prepojením na vlaňajší hackerský útok na poľský železničný systém. Tajné služby vo Varšave sa pôvodne domnievali, že za útokom stojí Rusko.

Súd v decembri 2023 napokon odsúdil 14 občanov Ukrajiny, Bieloruska a Ruska za špionáž v prospech Moskvy. Títo operatívci sledovali prepravy zbraní po železnici cez Poľsko na Ukrajinu, ktoré plánovali narušiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Evelyn Hockstein
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies