Biela noc 2024: Oslava umenia, technológie a kreativity prichádza s medzinárodnou účasťou a premiérovými dielami

NETKY.SK • 4 Október 2024, 14:54 • 2 min
Biela noc 2024: Oslava umenia, technológie a kreativity prichádza s medzinárodnou účasťou a premiérovými dielami

BRATISLAVA/KOŠICE - Festival Biela noc 2024 oslavuje svoje okrúhle výročie a prináša reprízy najúspešnejších diel z predchádzajúcich ročníkov. Bratislava a Košice sa opäť premenia na umelecké galérie pod holým nebom a predstavia tvorbu svetoznámych umelcov z Japonska, Francúzska, Talianska či Poľska. Nenechajte si ujsť jedinečné svetelné inštalácie, interaktívne objekty a fascinujúce umelecké projekty, ktoré oživia netradičné miesta oboch miest.

slovakia

left justify in out

Tento rok sa festival Biela noc vracia v špeciálnom duchu, keďže oslavuje významné výročie. Pri tejto príležitosti si organizátori pripravili množstvo prekvapení, vrátane repríz obľúbených diel z minulých ročníkov, ktoré umiestnia na nové, doteraz nevyužité miesta v Bratislave a Košiciach.

Medzi highlighty patrí The Moon, polmesiac, ktorý od 4. do 6. októbra zažiari v exteriérovom priestore hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave. Festival prepojí domáce umenie s tvorbou renomovaných umelcov z celého sveta.

Na festivale sa predstavia aj známe mená zo zahraničia, ako francúzsky umelec Guillaume Cousin s multimediálnou inštaláciou, ktorá divákov vtiahne svojou jemnosťou a poetickou estetikou.

Japonský tvorca Yasuhiro Chida zase pripraví unikátnu site-specific inštaláciu, kde budú diváci môcť sledovať, ako sa priestor mení vďaka vrstveniu nití a svetelných lúčov. Festival tiež predstaví dielo poľského kreatívca Ksawery Komputery, ktorý vytvoril interaktívne digitálne zrkadlo reagujúce na pohyby a slová ľudí.

Okrem zahraničných diel ponúka Biela noc aj silné zastúpenie domácich umelcov, ako Ašot Haas, Boris Vitázek či Lousy Auber. Festival prinesie jedinečné svetelné inštalácie, multimediálne performance a netradičné umelecké výstupy na pomedzí umenia a technológie.

Festivalová mapa prevedie návštevníkov novými lokalitami oboch miest a zavedie ich na miesta, kde súčasné umenie získa nový rozmer.

Vstupné na niektoré špeciálne inštalácie si vyžaduje samostatný lístok, pričom základné pasy sú dostupné od 15 € (deti do 5 rokov a držitelia ZŤP majú vstup zdarma).

Biela noc 2024 sa uskutoční v Bratislave od 4. do 6. októbra a v Košiciach od 11. do 13. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Biela Noc, Foto: FB/Biela Noc
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies