V Prešovskom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa

NETKY.SK • 26 Jún 2024, 16:18 • 2 min
V Prešovskom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa

PREŠOV - V Prešovskom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa hnedého. Dôvodom je riziko ohrozenia života, zdravia a majetku.

slovakia

left justify in out

V Prešovskom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa hnedého. Dôvodom je riziko ohrozenia života, zdravia a majetku. Informoval o tom odbor krízového riadenia Okresného úradu v Prešove.

Mimoriadnu situáciu vyhlásil príkazom v utorok o prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Chudík.

V prípade potreby pri priamom výskyte medveďa hnedého v intraviláne obcí a miest sú prednostovia okresných úradov povinní zvolať zasadnutie krízového štábu okresu k prijímaniu ďalších potrebných opatrení na elimináciu ohrozenia obyvateľstva.

Medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, niekedy si nás ale všimnúť nemusí, hovoria odborníci zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

„Medveď sa poväčšine snaží ľuďom vyhnúť, nie vždy si vás ale všimne. Preto treba byť ostražitý predovšetkým v hustej vegetácii a v blízkosti zdrojov potravy. Všímajte si stopy, trus a tiež znaky kŕmenia medveďov, pozor tiež v oblasti s hojným výskytom lesných plodov,“ radia autori portálu sprejnamedveda.sk, kde nájdete aj mapu výskytu medveďov v blízkosti obcí a miest.

Autori mapy upozorňujú, že mapa nezobrazuje populáciu medveďov na Slovensku, ale miesta, kde výskyt medveďa tento rok hlásili obce a upozorňovali občanov na ich pohyb. Mapa tiež obsahuje detailnejšie informácie o danej udalosti. Pred tým, ako pôjdete do prírody, si tak môžete pozrieť, či na miestach, kde sa budete pohybovať, sa náhodou nepohyboval medveď.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Odbor krízového riadenia Okresného úradu v Prešove, Foto: gearcheckers.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies