Ideálny jedlý darček aj rýchla prvá pomoc pri prechladnutí
Zázvor je obľúbený pre svoju skvelú chuť aj priaznivé účinky na zdravie. Skúste ho preto využiť ešte inak ako len v aromatickom čaji či tekvicovej polievke. Urobte si zázvorový likér. Chutí skvele, jeho príprava je jednoduchá a v peknej fľaštičke môže poslúžiť aj ako milá pozornosť pre blízkych. Zázvorový likér má za sebou bohatú históriu v tradičnej medicíne, ktorá siaha až do starovekej Číny a Indie, kde bol zázvor považovaný za mocný bylinný liek . Využíval sa (a využíva dodnes) pre svoje protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti. Alkohol má zvyšovať účinky zázvoru a med neslúži iba ako sladidlo, ale prináša prírodné cukry a antioxidanty a má protizápalové schopnosti.
Recept na zázvorový likér
500 g zázvoru
1 kg cukru alebo 600 g medu
1 l vody
1 bio citrón
750 ml kvalitné vodky alebo slivovice
Postup
1. Zázvor olúpte ( najlepšie sa lúpe lyžičkou ) a potom nakrájajte na tenké plátky alebo malé kocky. Citrón pokrájajte na kolieska. Vodu nalejte do hrnca, vložte do nej zázvor aj citrón a zamiešajte. Priveďte do varu a varte asi 15–20 minút, kým tekutina nezíska výraznú zázvorovú chuť.
2. Potom nechajte tekutinu mierne vychladnúť, preceďte cez sitko do čistého hrnca, pridajte cukor alebo med a opäť priveďte do varu. Varte tak dlho, kým nevznikne sirup. Ten nechajte úplne vychladnúť.
3. Na záver zázvorový sirup zmiešajte s alkoholom a dochuťte podľa vlastných preferencií šťavou z citróna a medom. Likér prelejte do čistých fliaš a nechajte odležať aspoň 24 hodín. Výsledný nápoj skladujte na chladnom a temnom mieste.
Tip: Chcete zázvorovému likéru dodať ďalšiu chuť a vôňu? Pridajte do neho škoricu, mätu alebo citrónovú trávu.
Ako zázvorový likér užívať? Vzhľadom na to, že sa jedná o alkoholický nápoj, nie je likér určený pre osoby mladšie ako 18 rokov ani pre tých, ktorí sa vyhýbajú alkoholu. Ľudia trpiaci na problémy s pečeňou , diabetes, alergie či citlivosť na niektoré zložky by sa mali pred konzumáciou likéru poradiť s lekárom. A problém nie je len v alkohole a mede, ale ani zázvor nie je vhodný pre každého! A ako ho majú užívať ostatní? Stopku likéru konzumujte podľa osobnej preferencie, nie je treba piť ho každý deň. Alkohol by mal byť konzumovaný vždy s mierou.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies