Donovaly: Havarijný stav dreveného mosta ohrozuje turistov aj dopravu

NETKY.SK • 24 September 2024, 17:31 • 2 min
Donovaly: Havarijný stav dreveného mosta ohrozuje turistov aj dopravu

DONOVALY - V turisticky obľúbenej obci hrozí zrútenie takmer 30-ročného dreveného mosta pre peších, ktorý vedie ponad frekventovanú cestu E77. Most je v havarijnom stave, nosníky sú napadnuté červotočom a starosta obce varuje pred rizikom kolapsu počas zimnej sezóny.

slovakia

left justify in out

V obci Donovaly, populárnej turistickej destinácii na strednom Slovensku, čelí kritickému problému drevený most pre peších, ktorý je v havarijnom stave a hrozí jeho zrútenie. Tento most, postavený pred takmer 30 rokmi, slúži najmä počas zimnej sezóny tisícom turistov, ktorí ho využívajú na prechod ponad frekventovanú cestu E77.

Starosta obce Miroslav Daňo upozorňuje, že nosníky mosta hnijú a sú napadnuté červotočom, čo výrazne zvyšuje riziko jeho zrútenia priamo na cestu.

Vzhľadom na blížiacu sa zimnú sezónu, kedy nápor snehu môže situáciu ešte viac zhoršiť, starosta vyjadril obavy o bezpečnosť. "Buď most podoprieme, alebo ho budeme musieť demontovať," uviedol Daňo. Ak sa problém neodstráni, hrozí, že turisti budú nútení prechádzať priamo po medzinárodnej ceste, čo by výrazne zvýšilo riziko nehodovosti.

Obec Donovaly však nemá k dispozícii potrebné finančné prostriedky na opravu. Na zabezpečenie funkčnosti mosta by potrebovali približne 140-tisíc eur. Hoci už boli vykonané určité prepočty, obec sa snaží hľadať riešenia, aby most mohol byť spevnený a aspoň dočasne otvorený na zimnú sezónu.

V budúcnosti sa plánuje jeho kompletná oprava, no momentálne je priorita zabezpečiť bezpečný prechod pre peších.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Obec Donovaly, Foto: imhd.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies