DPH z nezaplatenej faktúry nemusí prepadnúť automaticky štátu

NETKY.SK • 22 Október 2019, 18:57 • 2 min
DPH z nezaplatenej faktúry nemusí prepadnúť automaticky štátu

BRATISLAVA - Platobná bilancia slovenských firiem je podľa viacerých prieskumov jednou z najhorších v rámci celej EÚ. Dodávatelia však musia zo zákona odvádzať štátu DPH bez ohľadu na to, či vôbec alebo dokedy odberateľ faktúru uhradí.

slovakia

left justify in out

Podľa daňového poradcu spoločnosti LeitnerLeitner Martina Jakubca je problémom vo fungovaní podnikateľského prostredia. "Samotná DPH z neuhradených faktúr predstavuje pre spoločnosť čistú stratu", vyjadril sa Jakubec.

 

Slovensko totiž nedisponuje právnou úpravou, ktorá by umožňovala odvedenú daň si vyžiadať späť. Na druhej strane to však neznamená, že nemáme nárok na vrátenie DPH z nezaplatených faktúr. DPH je daň, ktorá má byť pre podnikateľa neutrálna. Daňový úrad preto nemôže od podnikateľa vymáhať sumu DPH vyššiu než je suma, ktorá bola podnikateľovi skutočne zaplatená.

 

 

img

 

"Smernica EÚ o DPH stanovuje, že DPH sa má odviesť zo skutočne prijatej protihodnoty. V prípadoch kedy daň bola štátu odvedená, ale napokon neprišlo k úhrade faktúry za dodanie tovaru, musí existovať možnosť opravy a vrátenia samotnej DPH," dodáva daňový poradca. 

 

Keďže slovenská legislatíva neumožňuje opravu základu dane z dôvodu nezaplatených faktúr a ani neobsahuje žiadne špeciálne pravidlá v prípade vzniku takejto situácie, vyplýva z toho, že nie je v súlade s právom EÚ. Na druhej strane tu však máme viaceré súdne rozhodnutia EÚ, ktoré hovoria, že štát musí umožniť vrátenie DPH, ktorú odberateľ neuhradil.

 

img

 

Martin Jakubec má však pre podnikateľov riešenie: "Dodávateľ má právo požiadať o vrátenie DPH z dôvodu neuhradených faktúr aj keď naša legislatíva postup neupravuje. Firma ale musí dostatočne preukázať, že dlžná suma je od odberateľa nevymožiteľná."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies