Durov označuje svoje zatknutie vo Francúzsku za "nezmysel". Ruský miliardár popiera, že by aplikácia Telegram bola "anarchistickým rajom"

NETKY.SK • 6 September 2024, 12:18 • 2 min
Durov označuje svoje zatknutie vo Francúzsku za "nezmysel". Ruský miliardár popiera, že by aplikácia Telegram bola "anarchistickým rajom"

PARÍŽ - Zakladateľ aplikácie na zasielanie správ Telegram Pavel Durov, ktorého vyšetrujú vo Francúzsku, uviedol, že francúzske orgány sa mali so sťažnosťami obrátiť na jeho spoločnosť, a nie ho zadržať, pričom zatknutie označil za "chybné".

slovakia

left justify in out

Durov v piatok skoro ráno na svojom kanáli na Telegrame vo svojom prvom verejnom komentári od svojho zadržania minulý mesiac poprel akékoľvek náznaky, že by aplikácia bola "anarchistickým rajom".

Multimiliardár ruského pôvodu uviedol, že vyšetrovanie aplikácie bolo prekvapujúce, pretože francúzske orgány mali prístup k "horúcej linke", ktorú pomohol zriadiť, a mohli kedykoľvek kontaktovať zástupcu Telegramu v EÚ"Ak krajina nie je spokojná s internetovou službou, je zaužívanou praxou začať právne konanie proti samotnej službe," napísal.

"Používanie zákonov z obdobia pred smartfónmi na obvinenie generálneho riaditeľa z trestných činov spáchaných tretími stranami na platforme, ktorú riadi, je chybný prístup," dodal Durov. Telegram podľa neho nie je dokonalý, ale poprel, že by sa s aplikáciou spájalo akékoľvek zneužívanie.

"Tvrdenia niektorých médií, že Telegram je akýmsi anarchistickým rajom, sú však absolútne nepravdivé," napísal. "Každý deň odstraňujeme milióny škodlivých príspevkov a kanálov."

Durov, ktorý je v súčasnosti francúzskym štátnym príslušníkom, bol koncom minulého mesiaca zadržaný vo Francúzsku v rámci vyšetrovania trestných činov súvisiacich so snímkami sexuálneho zneužívania detí, obchodovaním s drogami a podvodnými transakciami súvisiacimi s aplikáciou.

Francúzska justícia ho obvinila z údajného umožnenia trestnej činnosti v aplikácii na zasielanie správ, ale pred prejednaním prípadu sa vyhol väzbe vďaka kaucii vo výške 5 miliónov eur. Prepustenie mu bolo udelené pod podmienkou, že sa bude dvakrát týždenne hlásiť na policajnej stanici a zostane vo Francúzsku.

Obvinenia proti Durovovi zahŕňajú spoluúčasť na šírení sexuálnych obrázkov detí a množstvo ďalších údajných porušení v aplikácii na zasielanie správ.

Jeho nečakané zatknutie upriamilo pozornosť na trestnoprávnu zodpovednosť Telegramu, populárnej aplikácie s približne miliardou používateľov, a vyvolalo diskusiu o slobode prejavu a vládnej cenzúre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Reuters, Foto: AP / Tatan Syuflana
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies