Ekonomické otrasy v Európe pre Ukrajinu. Británia uviedla, že nie je pripravená na prudký nárast cien potravín

NETKY.SK • 25 Máj 2022, 11:10 • 2 min
Ekonomické otrasy v Európe pre Ukrajinu. Británia uviedla, že nie je pripravená na prudký nárast cien potravín

LONDYN – Spojené kráľovstvo nie je pripravené na výrazné zvýšenie cien potravín a prerušenie dodávok množstva tovaru. Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil v krajine od stredy výnimočný stav v dôsledku konfliktu na Ukrajine, ktorý spôsobil ekonomické otrasy v Európe.

slovakia

left justify in out

Šéf poradného zboru britského kabinetu Ian Wright oznámil nepripravenosť krajiny na prerušenie dodávok tovaru, ku ktorému môže dôjsť v dôsledku konfliktu na Ukrajine.

 

img

 

„Spojené kraľovstvo nie je pripravené na výrazné zvýšenie cien potravín a prerušenie dodávok množstva tovaru, ktoré môže nastať v dôsledku konfliktu na Ukrajine," povedal

 

Kvôli pretrvavájúcemu konfliktu Ukrajina nemá možnosť vyvážať viac ako 25 miliónov ton obilia, ktoré je v skladoch. Svetové ceny rastú aj za rastlinný olej, hnojivá a krmivo pre zvieratá, čo ovplyvňuje konečnú cenu mnohých produktov.

 

img

 

V dôsledku konfliktu na Ukrajine zaviedol maďarský premiér Viktor Orbán v krajine vynimočný stav. 

 

Konflikt na Ukrajine podľa neho ohrozuje energetickú a finančnú bezpečnosť krajiny.

 

„Vidíme, že vojna a sankcie Bruselu viedli k obrovským ekonomickým otrasom a prudkému rastu cien. Svet je na pokraji hospodárskej krízy. Vláda, využívajúc svoje právo podľa ústavy, vyhlasuje od polnoci výnimočný stav,“ povedal.

 

Šéf vlády už predtým zdôraznil, že uvalenie embarga na dovoz ruskej ropy spôsobí v Maďarsku vážne problémy s dodávkami, podkope energetickú bezpečnosť krajiny a spôsobí šok pre obyvateľov a podniky. Poznamenal, že jeho krajina je proti neuváženým sankciám voči Rusku, ktoré sú podľa neho porovnateľné so zásahom atómovej bomby a vedú k hladomoru a bezprecedentnej masovej migrácii.

 

Orbán tiež poukázal na to, že v pláne Európskej komisie postupne vyradiť ruské fosílne palivá do roku 2027, ktorý bol predstavený minulý týždeň, chýbali návrhy na dodatočné financovanie pre najviac dotknutých členov vnútrozemskej komunity.

 

img

 

Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov už skôr uviedol, že potravinová kríza vo svete sa odohrala dlho pred začiatkom vojenského konfliktu na Ukrajine a jej príčinami bola okrem iného pandémia a nesprávne kalkulácie západných krajín. Lavrov zároveň dodal, že súčasná situácia problém ešte vyostrila a západné sankcie sa stali jedným z kľúčových dôvodov prerušenia dodávok potravín, čo prehĺbilo krízu.

 

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/14716165

https://tass.ru/ekonomika/14696931



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies