Epidémia čierneho kašľa v Česku ustupuje

NETKY.SK • 10 Jún 2024, 17:40 • 2 min
Epidémia čierneho kašľa v Česku ustupuje

PRAHA - Od začiatku roka sa v Česku nakazilo 18 960 ľudí, z toho 276 detí do jedného roku.

slovakia

left justify in out

V Česku podľa Štátneho zdravotného ústavu dochádza k očakávanému poklesu čierneho kašľa v populácii. Za posledný týždeň v krajine pribudlo 1 205 nových prípadov ochorenia, potvrdila to v pondelok hovorkyňa SZÚ Štěpánka Čechová. Úrad opätovne vyzval najmä tehotné ženy, aby sa dali zaočkovať.

"V posledných piatich týždňoch sme pri analýze nahlásených prípadov podľa dátumu prvých príznakov zaznamenali zostupný trend. Pravdepodobne už dochádza k poklesu cirkulácie ochorenia v populácii. Vzhľadom na relatívne dlhú inkubačnú dobu ochorenia, ktorá môže byť až 21 dní, dochádza k určitému oneskoreniu v porovnaní s reálnou situáciou," uviedol SZÚ.

Štátny zdravotný úrad podotkol, že napriek tomuto posunu na dátach vidieť očakávaný pokles počtu ochorení. Odporúča používať pri blízkom kontakte s novorodencami respirátory až dovtedy, kým nebudú očkovaní.

"Očkovanie v tehotenstve dočasne zvýši ochranné materské protilátky, ktoré približne dva týždne po očkovaní prechádzajú cez placentu k nenarodenému dieťaťu," dodal ústav.

Epidémia čierneho kašľa v Česku je tento rok najsilnejšia za viac ako 60 rokov. V súvislosti s ochorením už zomrelo šesť ľudí, z toho päť seniorov a jeden novorodenec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies