Eštok: Hrdinské činy dobrovoľných hasičských zborov si zaslúžia pozornosť + VIDEO

NETKY.SK • 3 September 2024, 15:48 • 2 min
Eštok: Hrdinské činy dobrovoľných hasičských zborov si zaslúžia pozornosť + VIDEO

BRATISLAVA - Prestížny motivačný program s ocenením a finančnými darmi pre dobrovoľných hasičov úspešne funguje a pomáha dobrovoľným hasičov v Českej republike už 14 rokov.

slovakia

left justify in out

Pod záštitou Ministerstva vnútra SR, Ministerstva financií SR, Ministerstva hospodárstva, Hasičského a záchranného zboru, v spolupráci s Dobrovoľnou požiarnou ochranou Slovenskej republiky a občianskym združením Svätý Florián - Dobrovoľní hasiči roka Slovensko, sa dnes na pôde ministerstva vnútra uskutočnilo slávnostné vyhlásenie 1. ročníka Ankety dobrovoľní hasiči roka 2024.

Slovensko formou celonárodnej súťaže po prvýkrát v histórii vyzdvihne a ocení nezištnú prácu dobrovoľných hasičských zborov. Ich hrdinské činy, zásahy a vychovávanie mladej generácie rezort vnútra ocení vecnými darmi a finančnými prostriedkami na nákup hasičskej techniky.

"Dobrovoľní hasiči sú ľudia, ktorí vo svojom voľnom čase robia niečo dobré a dobrovoľne pre túto spoločnosť. Keď sme tu mali obdobie 2020 -2023, kedy sa Slovensko zmietalo vo viacerých krízach, tak to boli práve dobrovoľníci a dobrovoľní hasiči, ktorí s nasadením a odhodlaním pomáhali profesionálnym hasičom. Myslím si, že je najvyšší čas, aby sme o týchto ľuďoch hovorili, postavili ich na akýsi piedestál. Som veľmi rád, že môžeme byť na začiatku vzniku tradície. Tak, ako je anketa zaužívaná u našich bratov Čechov, verím, že bude obľúbená, úspešná a prospešná pre všetkých aj u nás," povedal minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

Celonárodná súťaž pod názvom Anketa dobrovoľní hasiči roka 2024 je príležitosťou pre dobrovoľné hasičské zbory, aby prezentovali svoju činnosť a úspechy a boli ocenení za svoju nezištnú prácu a nasadenie v prospech verejnosti.

Ambíciou je vytvorenie tradície prestížneho spoločenského podujatia na počesť všetkých dobrovoľných hasičov na Slovensku.

"Keď v roku 2008 vznikla myšlienka, že ideme doslova z popola postaviť na nohy dobrovoľné hasičstvo na Slovensku, nikto tomuto konceptu neveril. Dnes máme rok 2024 a na Slovensku máme armádu dobrovoľných hasičov, v počte približne 80 000, z toho 20 000 je pripravených k okamžitému zásahu. Ďakujem ministrovi vnútra, že prišiel s touto myšlienkou vyhlásiť anketu o najlepšieho dobrovoľného hasiča. Teším sa na všetky hasičské hrdinské príbehy, s ktorými sa v rámci tejto ankety oboznámime," povedala ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Naplnenie prvoradého poslania Dobrovoľných hasičských zborov v obciach spočíva v prevencii, ochrane životov a majetku spoluobčanov a občanov okolitých obcí pred požiarmi, povodňami a inými prírodnými katastrofami.

Okrem zásahovej činnosti sa dobrovoľní hasiči podieľajú aj na výchove mladej generácie, budúcich dobrovoľných hasičov, z ktorých sa mnohí stávajú i profesionálnymi hasičmi. Podieľajú sa tiež na organizovaní spoločenských podujatí, organizujú hasičské súťaže a cvičenia.

"Dobrovoľná požiarna ochrana je v tomto čase  skutočne neoddeliteľnou súčasťou poskytovania pomoci v rámci integrovaného záchranného systému. Hasičský záchranný zbor plne podporuje dobrovoľné hasičské zbory technikou, čo ma veľmi teší, ako aj to, že nám v týchto ťažkých časoch vychovávajú profesionálov, ktorí  sa po dovŕšení vhodného veku stanú príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru," dodal prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

Súťaž je vyhlásená v dvoch kategóriách:

1.     Kategória Dobrovoľné hasičské zbory miest a obcí

2.     Kategória Dobrovoľné hasičské zbory

V Kategórii Dobrovoľné hasičské zbory miest a obci (DHZO, DHZM) je hlavným hodnotiacim kritériom profesionalita vykonaného zásahu.V Kategórii Dobrovoľné hasičské zbory (DHZ) je hlavným hodnotiacim kritériom preventívna činnosť zboru a práca s mládežou.

O prvenstvo môžu zabojovať dobrovoľné hasičské zbory v troch oblastiach - západ, (Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Nitriansky kraj), stred ( Žilinský a Banskobystrický kraj) a východ Slovenska (Prešovský a Košický kraj). O víťazoch rozhodne odborná porota, zo všetkých prihlásených zborov vyberie 30 finalistov. Následne bude spustené hlasovanie pre verejnosť.

Prestížny motivačný program s ocenením a finančnými darmi pre dobrovoľných hasičov úspešne funguje a pomáha dobrovoľným hasičov v Českej republike už 14 rokov. Vďaka tomuto projektu boli českým dobrovoľným hasičom odovzdané ceny za viac ako 1 milión EUR, čo významne prispelo k modernizácii vybavenia dobrovoľných hasičov, ktorí sa do projektu zapojili.

Dobrovoľné hasičské zbory ktoré zabojujú o hlasy slovenskej verejnosti získajú prestížny titul „Dobrovoľní hasiči roka 2024“, unikátne ocenenie a sklenenú zásahovú helmu. Víťazi budú ocenení vecnými darmi a finančnými prostriedkami v celkovej hodnote 50 000 EUR na nákup novej hasičskej techniky.

"Spustením ankety chceme prácu dobrovoľných hasičov viac priblížiť verejnosti, aby sa im dostalo verejného uznania. Sme nepretržite pripravení pomáhať občanom v núdzi a robíme to na úkor svojho voľného času, na úkor svojich rodín, len preto, aby sme sa na Slovensku cítili všetci bezpečnejšie," povedal prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Jozef Smolinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: FB/Hasičský a záchranný zbor
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies