EÚ mobilizuje podporu na boj proti lesným požiarom v južnej Európe

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 19:30 • 2 min
EÚ mobilizuje podporu na boj proti lesným požiarom v južnej Európe

HELSINKI - Uprostred stupňujúcich sa hrozieb lesných požiarov v južnej Európe aktivovala Európska únia (EÚ) svoj mechanizmus civilnej ochrany na podporu najviac postihnutých regiónov.

slovakia

left justify in out

Fínska vláda oznámila, že v auguste vyšle do Portugalska 48 expertov na boj proti lesným požiarom, pričom každá skupina bude slúžiť približne dva týždne. Portugalsko požiadalo o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany z dôvodu hrozby lesných požiarov. Záchranári zo zahraničia pomôžu Portugalsku, ak vypuknú lesné požiare.

Od 17. do 24. júla Česká republika v reakcii na žiadosť Bulharska týkajúcu sa veľkého lesného požiaru v oblasti Stara Zagora vyslala dva vrtuľníky s Bambi Buckets spolu s tímami leteckých záchranárov a podpornými jednotkami. Španielsko prispelo aj dvoma lietadlami a pozemným personálom, ktorí pomáhali hasiť požiare, ktoré zničili 15 domov a veľké lesné plochy.

Vysoké teploty v celej Európe zvýšili riziko požiarov, ktoré spôsobili značné škody a zranenia. Taliansko, najmä južná oblasť Puglia, zápasí s rozsiahlymi lesnými požiarmi. Pre silné horúčavy bolo evakuovaných približne 1000 turistov. Požiare zničili v Taliansku viac ako 10 000 hektárov, pričom za posledný mesiac zhorelo takmer 8 400 hektárov. Talianske hasičské oddelenie nasadilo na hasenie požiaru tri vodné bombardéry a vrtuľník.

Bosna a Hercegovina tiež čelí ťažkým požiarom, najmä v dôsledku dlhotrvajúceho sucha a extrémnych horúčav.

Grécko, ktoré zažíva najteplejšiu zimu a jar od 60. rokov minulého storočia, pripravilo takmer 18 000 hasičov a investovalo viac ako 2 miliardy eur do nového vybavenia. Grécke úrady sa zameriavajú na vytváranie protipožiarnych zón, aby zabránili šíreniu požiarov.

Malta oznámila, že jej oddelenie civilnej ochrany vyšle do Grécka 40 hasičov, čo bude štvrtá medzinárodná operácia za dva roky a bude príkladom spoločného úsilia EÚ v boji proti kríze spôsobenej lesnými požiarmi.

Mechanizmus civilnej ochrany EÚ, ktorý v roku 2001 zriadila Európska komisia, má za cieľ posilniť spoluprácu v oblasti predchádzania katastrofám, pripravenosti a reakcie medzi krajinami EÚ a 10 zúčastnenými štátmi.

Toto leto Komisia zhromaždila flotilu lietadiel a vopred rozmiestnila hasičov po celej Európe. Celkovo 556 hasičov z 12 krajín je strategicky umiestnených na kľúčových miestach, ako je Francúzsko, Grécko, Portugalsko a Španielsko, aby podporili miestne hasičské zbory.

Vyhradená flotila rescEU na toto leto zahŕňa 28 lietadiel a štyri vrtuľníky rozmiestnené v 10 členských štátoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: yenisafak.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies