EÚ otvorila prístupové rokovania s Moldavskom a Ukrajinou

NETKY.SK • 26 Jún 2024, 11:18 • 2 min
EÚ otvorila prístupové rokovania s Moldavskom a Ukrajinou

LUXEMBURG - Popri programe dnešného zasadnutia Rady Európskej únie pre všeobecné záležitosti (GAC) sa v Luxemburgu uskutočnili Medzivládne konferencie s Moldavskom a Ukrajinou, čím sa otvorili prístupové rokovania do Únie s obomi štátmi. Ministri a štátni tajomníci členských štátov EÚ rokovali na zasadnutí GAC predovšetkým o príprave júnového zasadnutia Európskej rady. Na zasadnutiach a medzivládnych konferenciách sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok.

slovakia

left justify in out

Za pozitívnu skutočnosť považuje štátny tajomník rezortu diplomacie aktuálny vývoj v otázke integračného procesu Ukrajiny, ako aj Moldavska do Európskej únie. SR podľa neho vysoko ocenilo dosiahnutie zhody členských štátov Únie na zvolaní prvých Medzivládnych konferenciách s Ukrajinou a s Moldavskom, ktoré sa konali dnes po zasadnutí Rady a odštartovali prístupové rozhovory s týmito dvomi štátmi. „Začína sa tak nová etapa v procese približovania sa Ukrajiny a Moldavska do EÚ. Tempo tohto procesu bude vzhľadom na jeho zásluhovosť závisieť predovšetkým od samotných oboch krajín,“ doplnil M. Eštok.


Rada pre všeobecné záležitosti dnes prediskutovala agendu blížiacej sa Európskej rady, do ktorej sú zaradené témy týkajúce sa vývoja situácie na Ukrajine a Blízkom východe, bezpečnosti obrany, otázky konkurencieschopnosti EÚ. Hovoriť sa bude o nadchádzajúcom inštitucionálnom cykle, migrácii, oblasti Čierneho mora, rovnako o Moldavsku, Gruzínsku či hybridných hrozbách.

Rezonovať bude predovšetkým problematika vojnového konfliktu na Ukrajine, ktorý trvá už tretí rok. Štátny tajomník rezortu ministerstva zahraničných vecí preto i dnes zopakoval vo svojom vystúpení apel Slovenska na intenzívne hľadanie politického a diplomatického riešenia, ktoré by zabezpečilo dosiahnutie komplexného, spravodlivého a trvalého mieru založeného na kľúčových princípoch Charty Organizácie Spojených národov: „V tejto súvislosti som jednoznačne privítal Samit o mieri na Ukrajine, ktorý sa uskutočnil v polovici júna vo Švajčiarsku. Vyslal jednoznačný impulz k ďalším mierovým rokovaniam so všetkými partnermi, ktorí sú potrební za rokovacím stolom, čiže aj s krajinami globálneho juhu a predovšetkým s Ruskou federáciou.“

Včerajší záber zo zasadnutia Rady Európskej únie pre všeobecné záležitosti (GAC).
Včerajší záber zo zasadnutia Rady Európskej únie pre všeobecné záležitosti (GAC).
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR

Dôležitou témou júnového samitu bude nadchádzajúci inštitucionálny cyklus Únie, ktorý sa prakticky začína po nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu. Na dnešnom zasadnutí GAC ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti ukončili prípravu súboru priorít EÚ na nasledujúcich päť rokov, ktoré lídri o dva dni schvália ako novú Strategickú agendu na roky 2024-2029. „Pre nás bolo dôležité, aby medzi prioritami Únie do ďalších rokov zostala aj nelegálna migrácia a hľadanie inovatívnych riešení v tejto oblasti, ďalšie posilňovanie konkurencieschopnosti pri udržaní rovnováhy medzi zelenou a priemyselnou politikou, znižovanie negatívnych dopadov zelenej tranzície na sociálnu oblasť a v rámci jednotného trhu zároveň boj s nelegálnymi obchodnými praktikami, a teda tiež s dvojakou kvalitou potravín,“ zdôraznil na záver štátny tajomník M. Eštok. 

Rada taktiež hovorila o vývoji v oblasti právneho štátu v Maďarsku a novom návrhu smernice Európskej komisie, ktorou sa stanovujú harmonizované požiadavky na vnútornom trhu týkajúce sa transparentnosti zastupovania záujmov vykonávaného v mene tretích krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto:
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies