Malacky: V kaštieli odštartovala výstava s názvom Obrnená + FOTO

NETKY.SK • 9 September 2024, 17:32 • 2 min
Malacky: V kaštieli odštartovala výstava s názvom Obrnená + FOTO

MALACKY - Výstava odštartovala vernisážou 8. septembra a potrvá do 30. septembra 2024.

slovakia

left justify in out

Aký je vývoj od mladistvej naivity, krehkosti až po zocelenie skúsenosťami? Touto témou sa zaoberá nová výstava v Pálffyovskom kaštieli v Malackách s príznačným názvom – Obrnená.

Odštartovala vernisážou 8. septembra a potrvá do 30. septembra 2024.

Autorkou výstavy je vizuálna umelkyňa Zuzana Mlynárčiková. Svoju tvorbu predstavuje na väčšej ploche spolu s ďalšími umelcami a umelkyňami, ktorými sú Martina Červenková, Ľubica Mildeová a Martin Mikláš. 

"Kaštieľ v Malackách pritiahol umelcov z celého Slovenska. Širokej verejnosti predstavujeme rozmanité formy výtvarného umenia – kresbu, maľbu, grafiku, fotografiu, sochy, dizajn i rôzne intermediálne presahy," vysvetlil autor konceptu výstav Marek Burcl.

Dodal, že jednotlivé inštalácie nadväzujú na výstavu s názvom Umenie v kaštieli, ktorá ukazuje diela viac ako dvadsiatky súčasných mladých umelcov.

obrazok
Výstava
Zdroj: Key Communications
obrazok
Výstava
Zdroj: Key Communications

Obrnenie a zocelenie

"Svojou inštaláciou kriticky reflektujem dnešnú spoločenskú klímu: Buď máme príliš veľký odstup a uzatvárame sa, navonok i vo vnútri, alebo sme hypercitliví a ľahko zraniteľní," povedala Z. Mlynárčiková.

Na jednom z obrazov nájdeme napríklad zbroj vytvorenú zo sĺz a bolestí, akýchsi bodov podobných malým bunkám. Tie sa zlučujú a postupne zahaľujú telo – zobrazenú figúru. Táto zbroj je živý, neustále meniaci sa organizmus schopný zahaľovať a zároveň odkrývať, aby sme sa nestali úplne emocionálne nedostupnými.

Jej výstavu tvoria prevažne figuratívne obrazy, maľby na plátne a dreve, kombinované s prvkami monotypie. Niektoré sú doplnené formou asambláže či koláže.

Stredobodom pozornosti je ženská figúra a jedným z predobrazov Millaisova Ofélia. "Tá svoj strach mení na silu alebo hru. Vytváram tým svojský ideál, ženský vzor, schopný premeniť vnútorné zápasy, obavy i chyby na svoje prednosti," dodáva umelkyňa.

obrazok
Výstava
Zdroj: Key Communications
obrazok
Výstava
Zdroj: Key Communications

Zážitok v galérii kaštieľa

Zuzana Mlynárčiková pochádza z Hôrky neďaleko Popradu a v súčasnosti pôsobí v hlavnom meste. Venuje sa médiu maľby a klasickej tlačiarenskej technike ako je linoryt, tlač z koláže / monotypia alebo frotáž.

Popri voľnej tvorbe tvorí aj knižné ilustrácie. A to do kníh: Vlčie oko, Nová oktáva, Atlas biologických žien či Severské mýty (Skalná ruža, 2024). Študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Viackrát bola ocenená v celoslovenskej súťaži Najkrajšia kniha roka za študentskú prácu.

Vďaka výstave prinášajú historické priestory Pálffyovského kaštieľa v Malackách nevšedný zážitok. Popraskané omietky a genius loci tohto miesta pripomínajú, že kultúrno-historická pamiatka celoslovenského významu bola kedysi sídlom urodzeného rodu, františkánskym internátom, vojenskými kasárňami i nemocnicou.

Od roku 2007 patrí mestu, ktoré sa podieľa na jeho rekonštrukcii a sprístupňuje ho návštevníkom v podobe kina, divadelných predstavení či galérie. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia – ako hlavný partner.

Plagát
Plagát
Zdroj: Key Communications


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Key Communications, Foto: Key Communications
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies