EURO 2024: Turecko získalo prvé body na šampionáte. Gruzíncom ich bojovný výkon nestačil

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 07:31 • 2 min
EURO 2024: Turecko získalo prvé body na šampionáte. Gruzíncom ich bojovný výkon nestačil

DORTMUND - Futbalisti Turecka zvíťazili nad Gruzínskom 3:1 v 1. kole základnej F-skupiny na ME v Nemecku. O ich úspešnom vstupe do turnaja rozhodol v 65. minúte Arda Güler, ktorý po gólovo nerozhodnom prvom polčase (1:1) vrátil Turkom náskok. Ich víťazstvo poistil v nadstavenom čase Kerem Aktürkoglu.

slovakia

left justify in out

Hráči Turecka nastúpia na ďalší zápas v sobotu 22. júna v Dortmunde proti Portugalsku (18.00 hod.), Gruzínci si v rovnaký deň v Hamburgu zmerajú sily s Českom (15.00 hod.).

Úvod zápasu herne patril Turkom, ktorí sa prvýkrát dostali do šance v 4. minúte, no Kökçü ani Güler nedosiahli na centrovanú loptu do nebezpečnej pozície. Turci boli blízko ku gólu v 11. minúte, keď Ayhan prestrelil brankára Mamardašviliho, no trafil iba do konštrukcie brány.

Krátko na to sa k slovu dostali Gruzínci a Mekvabišviliho strelu ľavačkou vytesnil brankár Günok na roh. Následne sa hra vyrovnala a odvíjala sa medzi šestnástkami. V 26. minúte Turci otvorili skóre, keď Müldür efektnou strelou bez prípravy zatočil loptu, na ktorú Mamardašvili nedosiahol – 1:0. Krátko na to sa Turci tešili aj druhýkrát, ale Yildizov gól neplatil pre ofsajd, ktorý odhalil VAR.

Po polhodine mohli Gruzínci vyrovnať, ale strelu Citaišviliho vyrazil brankár Günok. O dve minúty však už inkasoval, keď Kochorašvili prihral z pravej strany cez Yildiza do šestnástky a nepokrytý Mikautadze prekonal Günoka – 1:1. Ten istý hráč mohol v 36. minúte pridať druhý gól Gruzíncov, ale tesne minul bránu.

Šance na oboch stranách

Aj druhý polčas ponúkol viacero šancí na oboch stranách. Gruzínci ho začali tlakom a viacerými šancami, Turci odpovedali nebezpečným priamym kopom Calhanoglu, na ktorý Mamardašvili dokázal zareagovať.

Rozhodujúci moment priniesla 65. minúta, v ktorej sa Güler dostal k strele, ktorú poslal pod hornú žrď a nedal šancu gruzínskemu brankárovi – 2:1. V 87. minúte bol blízko ku gólovej poistke Yazici, ale jeho hlavičku efektne vyrazil Mamardašvili.

V nadstavenom čase sa Gruzínci snažili vyrovnať aj s brankárom v šestnástke súpera, no bez úspechu. Naopak, Aktürkoğlu sa dostal do protiútoku a do prázdnej brány uzavrel na 3:1.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: independent.co.uk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies