Eurokomisia chce vysvetlenie, ako Maďari zabránia vstupu špiónov

NETKY.SK • 2 August 2024, 13:36 • 2 min
Eurokomisia chce vysvetlenie, ako Maďari zabránia vstupu špiónov

BUDAPEŠŤ - Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová napísala list ministrovi vnútra Maďarska Sándorovi Pintérovi, v ktorom žiada vysvetlenie, ako Budapešť chce brániť vstupu ruských špiónov na svoje územie, a teda aj na územie Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Rusko je bezpečnostná hrozba. Potrebujeme viac ostražitosti a nie menej. Ľahký prístup potenciálnych ruských špiónov a sabotérov do EÚ by podkopal bezpečnosť nás všetkých. Dnes som listom požiadala maďarskú vládu o vysvetlenie. Ak je ich systém jednoduchého prístupu rizikom, budeme konať," napísala eurokomisárka.

Európska komisia už skôr naznačila, že je v kontakte s maďarskými úradmi s cieľom objasniť nový vízový systém. EK chce hlavne objasniť, čoho sa tieto pravidlá týkajú a či majú vplyv na nariadenia EÚ.

Maďarský parlament vlani v decembri schválil novelu pravidiel pre vstup a pobyt občanov z krajín mimo EÚ. Vláda zriadila takzvanú "národnú kartu", ktorá umožňuje cudzincom zdržiavať sa v Maďarsku nad 90 dní, maximálne však dva roky. Tento doklad môže byť vydaný okrem iných aj občanom Ruska a Bieloruska v prípade, že majú predpísanú odbornú kvalifikáciu, píše telex.hu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Telex.hu, Foto: Moldova 1
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies